'Noem straatnamen naar slavernijstrijders'

08 juli 2020 10:30

ALMERE – Wethouder Froukje de Jonge is gecharmeerd van het idee om de straatnamen van een toekomstige wijk in Almere te vernoemen naar strijders tegen slavernij.

De Jonge reageerde daarmee op een voorstel van raadslid Hassan Buyatui van NIDA om de straatnamencommissie de suggestie mee te geven om nieuwe straatnamen in de stad te vernoemen naar strijders tegen slavernij en koloniale overheersing in Suriname en de Nederlandse Antillen.

Een aantal raadsleden vonden het voorstel van NIDA te ver gaan, omdat de gemeenteraad zich niet moet willen bemoeien met het werk van de straatnamencommissie. Een aangenomen motie van de raad zou die indruk kunnen wekken, omdat de raad zich dan officieel heeft uitgesproken daartoe.

Enthousiast

Wethouder Froukje de Jonge toonde zich echter enthousiast over het voorstel van NIDA, zeker omdat er in Almere veel mensen wonen die emotioneel verbonden zijn met de strijd tegen slavernij en koloniale overheersing. De wethouder is bovendien van mening dat het aanreiken van suggesties door de gemeenteraad geen claim legt op de straatnamencommissie. "Het is niets anders dan een suggestie. De straatnamencommissie bepaalt uiteindelijk. Maar we kunnen aangeven dat het een sympathiek idee is."

Hassan Buyatui van NIDA Almere (Archieffoto: Aangeleverd)