Nieuwkomers aan het werk via project Van Afkomst Naar Toekomst

23 januari 2020 09:09

 

Door Petra Onderwater
ALMERE – Voor nieuwkomers in Almere is het niet zo gemakkelijk om een betaalde baan te vinden. Taalbarrières, in het thuisland behaalde diploma's die hier niet geldig zijn en ingewikkelde wet- en regelgeving maken het lastig. Het project Van Afkomst naar Toekomst is begin vorig jaar in het leven geroepen om hierbij te helpen. Inmiddels zijn de eerste successen geboekt.

 

Van Afkomst naar Toekomst is een project van Stichting De KIM en Corazón Projecten. "Het doel is om nieuwkomers met ondersteuning van een vrijwillige mentor te helpen bij het vinden van een geschikte baan of een leerwerktraject", vertelt mede-initiatiefneemster Cora Spaans. "Nieuwkomers ervaren problemen door bijvoorbeeld verschillen in cultuur, trage processen en het feit dat je in Nederland overal documenten voor nodig hebt. Het is ook zwaar als je in je thuisland een hogere functie had, maar hier weer helemaal onderaan moet beginnen."

 

'Acteren is mijn passie'
Dat ervaart ook Younes Moulaei Gharibrand, een Iraanse zanger en acteur. Hij vond in Nederland al snel een baan in de horeca. "Maar mijn hart ligt bij film en toneel. Ik wil niets liever dan acteren en regisseren, dat is mijn passie." Hij beseft dat een goede beheersing van de Nederlandse taal daarvoor de eerste stap is. "Met mijn mentor Nancy werk ik daar hard aan, door veel gesprekken te voeren bijvoorbeeld. Ik zou heel graag in contact komen met mensen uit het vak, gewoon een keer meekijken bij een van theatergezelschappen in Almere zou al geweldig zijn!"

 

Werken in de zorg
Micheline Bashour, Hanan Alomari en Taghrid Lala zijn bezig met een leerwerktraject in de zorg. "Via Mind at Work doen zij de de MBO2-opleiding helpende zorg en welzijn", vertelt hun mentor Bernadette Janssen. Zij is enorm trots op de drie Syrische 'powervrouwen' die zij onder haar hoede heeft. "Ze zijn heel gemotiveerd en zetten zich voor de volle honderd procent in."
Micheline heeft een werkstage gevonden bij Triade-Vitree. "Ik werk met mensen met een verstandelijke beperking, wat ik heel mooi en dankbaar vind om te doen", vertelt zij. In Syrië heeft zij bouwkunde gestudeerd. "Maar het is lastig om daar hier mee verder te gaan, vandaar de omscholing naar de zorg. Uiteindelijk hoop ik verpleegkundige te kunnen worden."
Hanan is nog op zoek naar een werkstage. "Zij heeft wel een sollicitatiegesprek, maar het vinden van een werkstage is nog niet zo makkelijk, dus hierbij meteen maar een oproep."

 

Bakkersopleiding
Taghrid Lala werkt mensen met niet-aangeboren hersenletsel via InteraktContour. "Dat vind ik ook heel mooi werk om te doen, al is het studeren thuis soms wel lastig met twee kleine kinderen om me heen", vertelt zij. Haar man Wasim heeft via het project de kans gekregen om bij Bakker Borsch een opleiding tot bakker te volgen.
"Ik vind het mooi én belangrijk om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het toekomstperspectief van nieuwkomers", aldus Johan Borsch.

 

Werkgevers en mentoren
"Het is geweldig dat er bedrijven en instellingen zijn die tijd en energie willen steken in de toekomst van nieuwkomers. Daar kunnen we er altijd meer van gebruiken", benadrukt Cora Spaans. "En daarnaast zijn we hard op zoek naar mentoren die de nieuwkomers willen begeleiden bij hun zoektocht naar een baan of leerwerktraject." Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van het project Van Afkomst naar Toekomst: https://www.facebook.com/vantalmere