Nieuwe publieke televisiezender KIJK Almere van start met Kersttafel op 2

11 december 2019 08:33

Door Petra Onderwater

ALMERE – Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de nieuwe publieke lokale omroep in Almere is een feit. EASY FM ging eind november al van start en televisiezender KIJK Almere is vanaf 25 december te bekijken. "We trappen af met de Kersttafel op 2, een kersteditie van het praatprogramma de Tafel Op 2. In deze feestelijke eerste uitzending maken we tevens onze programmering bekend en stellen we de verschillende presentatoren voor", vertelt At Kasbergen van de stichting Productie Fabriek Almere.

 

Eerder dit jaar kreeg de Productie Fabriek Almere de omroeplicentie van het Commissariaat voor de Media om een publieke omroep in Almere te exploiteren. Die licentie gold voor zowel een radio- als een televisie zender. De radiozender EASY FM ging eind november al de lucht in op 95.5 FM. De televisiepoot van de lokale omroep, KIJK Almere, is vanaf 25 december te vinden op Ziggo-kanaal 36. "Er wordt nog aan gewerkt om de uitzendingen ook zichtbaar te maken voor niet-Ziggo-klanten", aldus Kasbergen.

 

Praatprogramma
"Een bescheiden talkshow vanuit Café op 2 is de basis geweest voor deze nieuwe publieke Almeerse omroep", aldus Kasbergen. "Het praatprogramma De Tafel op 2 speelt dan ook een belangrijke rol in de programmering van zowel de radio- als de televisie uitzendingen." Zo wordt er vanaf 6 januari op EASY FM van maandag tot en met vrijdag iedere avond een praatprogramma live uitgezonden vanuit het 'Glazen Huis' aan de Grote Markt.
Iedere avond heeft een eigen thema: op maandag wordt er over sport gesproken en op dinsdag over politiek. Woensdagavond is het eerste uur voor de jonge radiomakers van het Echnaton College en vanaf 20.00 uur staat wekelijks een Almeerse wijk in de 'kijker' bij KIJK op de WIJK. Donderdag is het 'Ally- time' en vrijdagavond staat in het teken van kunst en cultuur. De live radioprogramma's worden gestreamd en zijn dus ook op televisiekanaal 36 te zien.

 

Samenwerking
Ook voor de televisiezender worden er verschillende thema-Tafels gepresenteerd. "Een ander programma dat wij gaan brengen is KIJK op de WIJK, waarbij inwoners een inkijkje geven in de wijk waar zij wonen. En er is ook ruimte voor realityprogramma's zoals De Schone Willekes en de Kinderkliniek", aldus Kasbergen. "Bovendien werken we samen met tal van organisaties in de stad, waaronder het Leger des Heils, Avanti, het Stadsarchief, de bibliotheek en het Almeers Jeugd Symfonie Orkest. Bij het Leger des Heils maken we opnames tijdens hun kerstnachtdienst en deze zenden we op Eerste Kerstdag uit. Verder werken wij ook samen met Omroep Flevoland."

 

Opnames
De radio-uitzendingen van De Tafel Op 2 worden opgenomen in het 'Glazen Huis', de serre in café van restaurant Nul36 op de Grote Markt. De televisie-uitzendingen van De Tafel Op 2 worden opgenomen in het WTC Almere. "Publiek is van harte welkom om de opnames van de verschillende televisie-Tafels bij te wonen. De eerste opnames zijn zaterdag 21 december tussen 12.00 en 16.00 uur en belangstellenden mogen zeker langskomen om een kijkje te nemen."