Nieuwe insectensoort voor Flevoland gevonden in Lumièrepark

23 mei 2019 08:08

ALMERE- In het Lumièrepark is tijdens een geslaagde Soortenzoekdag een nieuwe insectensoort voor Flevoland gevonden. Dat meldt Landschapsbeheer Flevoland. "Het gaat om de Sminthurinus niger, een springstaart van nog geen 2 mm groot", aldus vrijwilliger André van den Berg.

“Aan de onderkant van zijn lijf heeft dit primitieve insect een soort vork, waarmee hij zichzelf kan lanceren bij gevaar. Het is opmerkelijk dat een insect dat niet kan vliegen en nauwelijks kan lopen, zich toch gevestigd heeft in de nieuwste stad van Nederland." Van den Berg vraagt zich dan ook af hoe dit diertje hier is terechtgekomen.

 

Week van het Insect
Insecten hebben het zwaar in Nederland, terwijl ze heel belangrijk zijn voor het groen in de stad en voor ons eten. Om hier aandacht voor te vragen is de Almeerse Week van het Insect in het leven geroepen, die van start ging met de Soortenzoekdag. In totaal zijn er door enthousiaste vrijwilligers meer dan 250 verschillende soorten gevonden tijdens de zoektocht, georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland, in samenwerking met Vogel- en Natuurwacht en de gemeente Almere.

Bloemenlint
Het kleurige bloemenlint in het park trekt veel soorten insecten aan, met soms bijzondere namen, zoals groene distelschildpadtor, schaakbordlieveheersbeestje, lieveling en het spuugbeestje. Dit is een kleine greep uit de 98 gevonden soorten ’kriebelbeestjes’. “Uit deze aantallen blijkt wel het nut van het bloemenlint”, aldus Landschapsbeheer Flevoland, die ruim tien jaar geleden samen met honderden basisschoolleerlingen startte met de aanleg van bloemenlinten. De gemeente Almere heeft het project vervolgens voortgezet. 

Naast de Soortenzoekdag vinden er deze week nog tal van andere activiteiten plaats waarbij het insect centraal staat. Kijk voor meer informatie daarover op growinggreencities.almere.nl/insect

Gerelateerd