Nieuw landschapskunstwerk accentueert zichtlijnen polderlandschap

24 september 2020 11:40

PAMPUSHOUT- Het Flevo-landschap heeft de Pampushout in Almere een nieuw landschapskunstwerk geschonken. De sculptuur 'Cityscape follows Manscape' van Lieke Frielink vraagt aandacht voor het bijzondere polderlandschap.

Het idee voor het kunstwerk komt van ontwerpster Lieke Frielink uit Almere. Ze sloot haar masteropleiding Social Design aan de Design Academy Eindhoven af met een ontwerpend onderzoek naar de gebiedsontwikkeling van Almere Pampushout. Hierbij bracht zij verleden, heden en toekomst bij elkaar in het ontwerp van de sculptuur. Het Flevo-landschap was zo enthousiast dat ze opdracht gaf tot realisatie.

Frielink: "Ik nodig met mijn werk mensen uit om de omgeving op een andere manier te bekijken. Cityscape follows Manscape vestigt de aandacht op hoe mensen Flevoland hebben vormgegeven, maar vraagt ook aandacht voor de toekomst: hoe kan de stad zich hier ontwikkelen in samenhang met het bestaande landschap? Hoe houd je bij stedenbouw aandacht voor openheid en natuur?"

Zichtlijnen

De landschapsontwerpers van het eerste uur tekenden bij Almere een groenblauw raamwerk dat nog altijd is terug te zien in het landschap van deze plek. Landbouwpercelen wisselen af met bosvakken, open plekken, bomenrijen, rietkragen, met erlangs wegen, paden en vaarten. Ze deelden de open en gesloten ruimtes zo in dat er zichtlijnen ontstonden tot wel 4 kilometer lang. Frielink ontwierp een sculptuur om die zichtlijnen te accentueren. Het landschapskunstwerk lijkt in eerste instantie niets met de omgeving te maken te hebben, totdat het opeens vanaf één gezichtspunt precies samenvalt met de vorm van de zichtlijn. 

Het kunstwerk staat langs het fietspad Fischerpad, ter hoogte van de Hoge Wetering, waar je in de verte de dijk kunt zien liggen. Het is gemaakt van Cortenstaal. Dat heeft een natuurlijke uitstraling die goed past bij het natuurgebied en is duurzaam, weerbestendig en onderhoudsvrij.

Het kunstwerk staat langs het fietspad Fischerpad, ter hoogte van de Hoge Wetering. (Foto: Flevo-landschap)