Niña Weijers werkt aan 'Almere Verhalen'

14 september 2020 13:30

Door Marcel Beijer

ALMERE – Twee weken woont Niña Weijers nu in Almere. Vanuit haar appartement in het centrum verkent de schrijfster stap voor stap haar nieuwe woonplaats. "Ik heb gisteren gezwommen bij het Fantasiestrand. Dat ga ik nog wel vaker doen, denk ik. Ja, ook als het koud wordt. Ik heb een wetsuit."

De uitgestrektheid van de stad, het vele water. Dat is het eerste waar Weijers zich over verwondert. Net als het iets rustiger leeftempo vergeleken met Amsterdam, de stad die ze voor een half jaartje achter zich laat. "Er zit hier meer rust in de mensen. Dat valt me echt op. Er is ook volop ruimte om te ontspannen. Ik heb al in twee parken gelopen met mijn hondje. En dus gezwommen. Dat is bijzonder, hoor. In Amsterdam ga je niet zo snel zwemmen in de gracht."

Almere als inspiratiebron

Weijers krijgt voor een half jaar een woning aangeboden in Almere. Het is de bedoeling dat zij een boek schrijft met Almere als inspiratiebron. "Het is een soort speurtocht. Ik heb een beetje een verscheurd gevoel daarbij, zoals altijd wanneer ik word uitgenodigd om ergens gastschrijver te zijn. Je wil de stad ontdekken, en je wil schrijven, en die twee gaan soms moeilijk samen. Het is altijd een beetje zoeken."

Of haar boek zich zal ontwikkelen in de stijl van haar voorgangers Stephan Sanders (Iets meer dan een seizoen) of meer in de stijl van Renate Dorrestein (Weerwater), kan ze dan ook nog niet zeggen. "Het boek van Stephan Sanders vond ik wel erg goed, dat van Dorrestein trouwens ook. O'Hanlon moet ik nog lezen."

Verrassing

Het was voor Weijers een verrassing gevraagd te worden als writer-in-residence. "Ik ben 33 jaar. Voor een profvoetballer is dat misschien oud, in de wereld van de literatuur geld je gelukkig heel lang als jong. Ik hoefde er ook niet lang over na te denken. Het grappige is: toen ik mijn Amsterdamse vrienden vertelde dat ik een tijdje in Almere ga wonen, bleken veel van hen de stad goed te kennen. Ze hebben er familie wonen en zijn er zelfs opgegroeid. Dat wist ik helemaal niet. Amsterdammers zien Almere toch vooral nog als woonstad. Heel cliché. De stad is nog jong. Kijk, Amsterdam heeft zich in honderden jaren kunnen uitvinden, Almere is zichzelf nog aan het uitvinden. Sterker: degenen die er nu wonen zíjn daarmee bezig."

Culturele infrastructuur

De gebreken van Almere ziet ze ook. "De culturele infrastructuur is duidelijk minder dan in Amsterdam. Je kan hier 's avonds niet even een voorstelling of een cultureel evenement uitzoeken. Ik zal de stad dus op een andere manier moeten leren ontdekken. Ik wil graag bij mensen op bezoek. Dat is niet iets wat ik doorgaans makkelijk doe, maar omdat ik over Almere schrijf heb ik een goede reden. Ik kan het schild gebruiken om mezelf uit te nodigen. Ik wil veel leren van de Almeerders."

Almeerders die de schrijfster willen ontmoeten kunnen zich aanmelden via redactie@almeredezeweek.nl. De redactie zorgt dan dat de verzoeken bij Weijers terecht komen.

Supertrots

Wethouder Hilde van Garden (Cultuur) is 'supertrots' dat Niña Weijers als vierde schrijver in de serie Almere Verhalen is gekozen. "Ik ben blij dat de traditie van Almere Verhalen een vervolg krijgt. Zo geven we met name de literatuur aandacht in Almere.

Niña is gekozen door de stuurgroep Almere Verhalen, bestaande uit Arno Visser (oud-wethouder Almere), Nik Smit (Almere City Marketing), Chris Wiersma (de nieuwe bibliotheek), Adriana Strating (KAF) en Beri Shalmashi (Avanti/filmmaker). Ze hebben gekozen voor een veelbelovend talent ten opzichte van een gevestigde naam. En dit past ook bij Almere. Ze is een jonge vrouw en een enorm talent."

Over Niña Weijers

Weijers' debuutroman 'De consequenties' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2015 en is bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de publieksprijs van de Gouden Boekenuil 2015, met de Van der Hoogt-prijs en de Opzij-prijs. In juni 2019 verscheen haar roman Kamers – Antikamers bij uitgeverij Atlas Contact. Ze schrijft voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij literair tijdschrift De Gids.

Niña Weijers: "Almere is zich nog aan het uitvinden. Sterker: degenen die er nu wonen zíjn daarmee bezig."