Nagenoeg droog tot en met het weekend

14 oktober 2020 07:00

ALMERE - Na de overvloedige regenval van de laatste twee weken waarbij er in Zuid-Holland lokaal zo'n 120 millimeter viel in nog geen week tijd, komen we in veel rustiger vaarwater. Vlak voor het weekend duidden de weerkaarten nog op de prolongatie van het zeer wisselvallige weer.

Inmiddels is de situatie anders geworden en blijft het juist nagenoeg droog tot 21 oktober.

Hogedrukgebieden bouwen zich wat manifester op dan het zich eerst liet aanzien. Daardoor worden naderende regengebieden min of meer in de kiem gesmoord en bereiken ons niet meer, of in flink afgezwakte vorm. Voor de woensdag stond eerst nog een regenzone gepland vanuit het oosten, maar de meeste regen lijkt al verdampt in de weerkaarten van dit moment.

Door wat opbouw van hoge druk met name ten noorden van Nederland, waait de wind uit het noordoosten de rest van deze week. Vrij koele luchtinstroom uit Zweden is het gevolg met middagtemperaturen van slechts 11 of 12 graden. Voor half oktober is dat vrij laag in Almere.

De aanwezigheid van wolken in de nachtperiode bepaalt de minimumtemperatuur. Klaart het wat langduriger op gedurende de kleine uurtjes kan het afkoelen tot 5 graden. Blijven de wolken wat hardnekkiger blijft het kwik steken bij 8 of 9 graden in Zuidwest-Flevoland. Overdag zal het stuivertje wisselen zijn tussen flinke zonnige momenten en wolkenpartijen.

De maand is zo'n graad te zacht tot op heden. Dat lichte temperatuuroverschot zal wel worden weggewerkt de komende tijd met het tamelijk kille weerbeeld aan zet dus.

Rond 21 oktober lijkt de stroming te veranderen en meer zuidelijk te worden. De regenkans neemt dan toe maar tegelijkertijd wordt het flink zachter in het voorportaal van een diepe oceaandepressie die dan bewesten Frankrijk zal bivakkeren.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 6, max. 12, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 30%

Donderdag min. 9, max. 11, wind no. 3-4, neerslag 10% en zon 30%

Vrijdag min. 8, max. 12, wind no. 3, neerslag 10% en zon 35%

Zaterdag min. 6, max. 11, wind ono. 3, neerslag 5% en zon 45%

Zondag min. 5, max. 12, wind var. 3, neerslag 10% en zon 55%