Na woensdag weer regenachtig

02 september 2020 07:00

ALMERE - De voorbije augustusmaand kende een zeer langdurige en indrukwekkende hittegolf en de meeste tropische dagen op rij onder meer.

Door het koelere weer van de laatste week is het toch net niet de allerwarmste augustus geworden sinds tenminste 1901. Althans dat geldt voor de Bilt. Elders in het land was het soms warmer dan in de recordmaand van 1997. Tropische temperaturen kunnen ook nog in september optreden zoals in 2016, maar dertigplussers in de negende maand noteren is nog steeds vrij zeldzaam. Zomers warm wordt het vaker met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Voorlopig is dat niet het geval. Het blijft ook op middellange termijn aan de vrij koele kant met aanlandige luchtaanvoer.

Na een best puike woensdag komen er toch weer enkele oceaanfronten langszij aan het einde van deze eerste septemberweek. In het tijdpad donderdag tot zaterdag valt er af en toe regen en is het vaak ronduit somber. Grote sommen neerslag verwacht ik niet in Almere.

De wind waait uiteraard uit richtingen tussen zuid en west en is meest matig van sterkte.

Tijdens het weekend en daarna blijft het dus aan de koele kant en weersbepalend wordt vooral en uitloper van het Azorenhoog. Mocht deze goed uit de verf gaan komen treedt stabieler weer op, maar als de uitloper wat weifelt krijgen depressieactiviteiten tussen IJsland en Noorwegen de kans om uit te dijen richting het Noordzeegebied. In deze laatste optie blijft het licht wisselvallig in Zuidwest-Flevoland.

De zomer van 2020 in z'n totaliteit zal waarschijnlijk op de vijfde plaats eindigen in het eeuwklassement. Weer een uitstekende score net als de twee voorgaande topzomers.

Meer info op www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 10, max. 20, wind var. 3, neerslag 10% en zon 85%

Donderdag min. 11, max. 19, wind zzw. 3, neerslag 85% en zon 25%

Vrijdag min. 16, max. 19, wind zw. 3-4, neerslag 80% en zon 30%

Zaterdag min. 13, max. 18, wind w. 4, neerslag 65% en zon 60%

Zondag min. 11, max. 17, wind wnw. 4, neerslag 35% en zon 60%