Moet gemeente dure laptops leerlingen betalen?

18 januari 2019 11:12

Door Marcel Beijer
ALMERE – Moet de gemeente de dure laptops betalen die veel schoolbesturen de leerlingen opdringen? Die vraag kwam (in een motie van het CDA) donderdag tijdens de Politieke Markt aan de orde. Wethouder Jerzy Soetekouw gaat in overleg met de schoolbesturen die dat min of meer verplicht stellen.


Veel ouders kunnen zo’n dure laptop niet betalen en hebben om die reden een beroep gedaan op het Fonds Bijzondere Noden (FBN), dat zich richt op Almeerders in een acute noodsituatie. Dat begint daardoor echter de bodem van de subsidiepot te zien. Het CDA vroeg wethouder Soetekouw (PvdA) daarom dringend om in gesprek te gaan met de schoolbesturen zodat hij ze kan wijzen op de gedeelde verantwoordelijkheid.


Verantwoording


Alle partijen waren het er donderdag over eens dat Almeerse leerlingen goed onderwijs verdienen, maar een grote meerderheid vraagt zich af of dit de verantwoording van de gemeente is. “Die schoolbesturen hebben miljarden op hun bankrekening staan”, stelde Johan de Leeuw (AP/OPA). “In hoeverre moet de gemeente hun probleem oplossen? Want wat doen we als die besturen volgend jaar, bij wijze van spreken, eisen dat de leerlingen een kleine auto moeten aanschaffen?”
Frits Huis (Leefbaar Almere) vond de motie ‘sympathiek maar ook gemakzuchtig’. “Ik weet zeker dat de schoolbesturen bij de gemeente proberen binnen te halen wat mogelijk is.”


Overleg


Huis stelde daarom voor om eenmalig geld te reserveren om het acute probleem op te lossen. “Daarna moet de wethouder inderdaad een stevig gesprek aangaan met de schoolbesturen.” Tot slotte pleitte Huis voor ook in Almere tot de oprichting van een ‘Stichting Leergeld’ te komen. In veel gemeente is een dergelijke stichting actief. Daar zit geld in van de overheid, van de schoolbesturen maar ook biedt het derden de kans er geld in te storten, zoals serviceclubs als Rotary.
Wethouder Soetekouw liet weten dat het college de motie van het CDA omarmt. “We zien het als steun in de rug. Het namelijk niet een Almeers probleem, maar een landelijk probleem.” De gemeente heeft daarom de VO-raad gevraagd om op landelijk niveau hierover afspraken te maken. Op 6 februari staat er een overleg tussen Soetekouw en de Almeerse schoolbesturen gepland. Het idee om een Stichting Leergeld op te starten neemt hij in dat overleg mee.

Gerelateerd

123inkt
Kringloop
X