Moestuinen in de school Het Avontuur

23 april 2019 10:11

Door Robert Mienstra
BUITEN – “Wat ruik je?””, vraagt meester Erik van der Poel. Hij houdt twee handen vol aarde voor de neuzen van een paar leerlingen van basisschool Het Avontuur. “Ik ruik bos”, roept een meisje. “lekker, hé”, lacht Van der Poel. Hij gooit de aarde terug in de rijdende container die in de school dienst doet als mobiele moestuin.


Het Avontuur heeft meerdere mobiele moestuinen in de school. “Het mooie van deze moestuinen in school is dat alle leerlingen les kunnen krijgen over het kweken van groenten en kruiden”, vertelt Van der Poel. “Doordat de containers hoog zijn kunnen de leerlingen staand met de bakken aan het werk. Zo is het makkelijk om te oogsten en, als dat er al is, onkruid wieden. De kans daarop is niet klein want de bakken staan binnen.”

Gezond voedsel

De leerlingen leren van Van der Poel hoe makkelijk het is om snel gezond voedsel te kweken. “Ik laat ze alles zelf doen: zaaien, water geven, onderhouden en tenslotte oogsten. Daarna bereiden we broodjes gezond met de tuinkers en de gekweekte sla. Kinderen vinden het heerlijk om te doen en heerlijk om te eten. En ze krijgen ook nog eens een pot met een door hen zelf gekweekte slaplant mee naar huis. Zo brengt de school de kinderen een gezonde leefstijl bij.”
Slim

Van der Poel ontwikkelde de moestuincontainers zelf. Ze werden in levensmiddelenindustrie gebruikt voor opslag en vervoer van vloeibare grondstoffen. “Ik heb er een watertank in gebouwd zodat de kinderen door te pompen water kunnen geven”, legt meester Erik uit, “en uiteindelijk maak ik er een slimme moestuincontainer van ongeveer 115 cm lang en 90 cm breed, iets meer dan een vierkante meter. Boven de container hangt een lamp die precies het goede licht voor de groei levert. De containers staan op wielen, dus zijn redelijk eenvoudig te verplaatsen.”
Wormen

Na een korte theorieles over goede meststoffen in de klas van groep 4/5 gaan de kinderen opgewonden naar de moestuincontainers. Ze mogen met hun handen graven naar wormen in de bak. “Daar ga ik ook nog een les over geven”, vertelt Van der Poel. “Maar eerst mogen ze de grond bemesten. Dat doen ze met onder meer lavaslijpsel en gemalen schelpen. Daarna kan het zaaien beginnen.”
Meer informatie: www.moestuincontainer.nl

Gerelateerd