'Minder maaien juist goed voor planten en dieren'

10 juli 2018 10:00

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
ALMERE – Dat er in Almere minder, en gericht gemaaid wordt is, volgens natuurliefhebber Richard Bosker, juist goed voor planten en dieren. Bosker reageert daarmee op het artikel ‘Bewoners hekelen achterstallig groenonderhoud’, in deze krant van 27 juni. “Als je het gras op bepaalde plekken lang laat biedt dat enorm veel ruimte voor insecten.”


Het is, volgens Bosker, belangrijk de natuur, met een gericht zorgvuldig maaibeleid, de ruimte te gunnen. “Als je op bepaalde stukken de natuur laat verwilderen is dat ideaal voor bijvoorbeeld bijen en vlinders. Zo is een brandnetel gastheer voor tal van insecten zoals vele vlinders. Zo’n 40 soorten insecten zijn zelfs afhankelijk van de brandnetel en 100 soorten indirect afhankelijk. Deze plant is voor vlinders nog belangrijker dan een vlinderstruik. Als we brandnetels laten staan komt dat het vlinderleven in woonwijken ten goede.”

Platmaaien


Bosker erkent dat er op bepaalde plekken in de stad orde geschept moet worden. “Het spreekt vanzelf dat overhangend onkruid op fietspadden en stoepen wordt weggehaald. Fietsers moeten er gewoon langs kunnen en mensen met een rollator moeten gewoon over de stoep kunnen lopen. Maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Laten we niet alles plat maaien.”

Natuur als vijand


De teneur wordt, volgens Bosker, steeds sterker dat mensen de natuur als vijand zien. “We moeten ons realiseren dat we onderdeel zijn van de natuur. Voorlichting is daarbij heel belangrijk. Betrek mensen en vooral ook kinderen daarbij. Laat ze zien hoe alles in de natuur met elkaar samenhangt. Meer ruimte voor planten en insecten biedt ook meer ruimte voor bijvoorbeeld vogels. Als je een stuk gras hoog laat, biedt dat een vluchtplaats voor dieren. Natuurlijk zijn er ook gevaren zoals teken, maar goede voorlichting is dan belangrijk. En een dode rups betekent een dode vlinder. Er worden nu volop bijenhotels verkocht in de tuincentra. Dat is leuk maar het kan ook gewoon door rommelhoekjes te laten bestaan.”

X