Metropolegarage is veilig

30 november 2018 12:09

STAD CENTRUM – De al weken afgesloten Metropolegarage is veilig. Er is geen kans op instortingsgevaar. Dat concludeert een gespecialiseerd constructiebureau dat door de gemeente is ingeschakeld.


Op maandag 10 september werden bij werkzaamheden in de Metropolegarage op meerdere verdiepingen scheuren ontdekt in het beton van de pilaren die de garagevloer dragen. Een extern expert concludeerde dat de veiligheid niet gegarandeerd kon worden. De garage werd op dat moment per direct gesloten. Een constructiebureau werd ingeschakeld om nader onderzoek te doen. Dat onderzoek is nu inmiddels afgerond. Er is geen kans op instortingsgevaar.

Oorzaak


Oorzaak van de scheurvorming blijkt langdurige inwerking van vocht in combinatie met dooizouten. Hierdoor zijn langzaam scheuren ontstaan die recent pas zichtbaar zijn geworden. Om verdere aantasting van het beton te voorkomen, moeten wel herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Een gecertificeerd betonreparatiebedrijf heeft deze conclusie onderschreven en na verder onderzoek een herstelplan gemaakt. Voor ondernemend Almere is het van belang dat de garage snel weer open kan. De tweede fase wordt in april opgepakt. In de parkeerexploitatie is geen rekening gehouden met de herstelwerkzaamheden van 50.000 euro.

X