Metamorfose Esplanade start in september

21 maart 2019 08:26

STAD CENTRUM - De gemeente heeft het definitieve ontwerp voor de metamorfose van de Esplanade vrijgegeven. Het doodse en winderige plein moet bezoekers na voltooiing een vakantiegevoel gaan geven. Een watertrap is daarbij het meest in het oog springende onderdeel. Het werk start in september en duurt een jaar.


De herinrichting maakt onderdeel uit van de strategie om het centrum te verlevendigen. Daarbij is het de bedoeling dat acht pleinen ieder een eigen sfeer en beleving krijgen. De Esplanade krijgt meer groen, een steiger langs de kant van het Weerwater en verschillende kleinere en grotere plekken waar het gezelliger en aangenaam verblijven moet worden. Ook komt er een watertrap vanaf het Forum naar het lager gelegen plein en lopen er gesprekken voor een horecapaviljoen.


Foodhall


In het ontwerp is rekening gehouden met de inpassing van een eventuele door Unibail Rodamco Westfield ontworpen foodhall met een gevel aan de Esplanade. Dit zou de bestaande Foodpassage kunnen versterken en zorgen voor meer voorzieningen en levendigheid aan de Esplanade. Er is voor gekozen om niet te wachten totdat er een exploitant heeft getekend, maar om in het ontwerp de ruimte te houden om de Foodhall wel eenvoudig in te kunnen passen zodra dat zover is.


Evenementen


In het nieuwe ontwerp voor de Esplanade blijft het mogelijk om kleinere, maar ook de grote evenementen op de Esplanade te houden. De herinrichting van de Esplanade is dan ook zo gepland dat de bestaande evenementen daar zo min mogelijk hinder van ondervinden. Naar verwachting start de aanleg half september 2019, vlak na de EK Triatlon, en is het plein klaar voor de WK Triatlon in september 2020.

X