Meiden met Pit: 'Eindelijk werd ik hier echt gezien'

04 november 2020 09:00

Door Robert Mienstra

ALMERE – Lisa (16) heeft haar leven weer op de rit na het volgen van Meiden met Pit! van Mind at Work. "Ik heb hier geleerd mijn gevoelens te uiten, te praten over wat me bezighoudt. Hiervoor was ik een gesloten boek waardoor ik alles opkropte, wat tot spanningen leidde en conflicten." Lisa verliet door veel problemen de middelbare school, maar pakt na Meiden met Pit! de draad weer op. Ze gaat doorleren op het ROC bij de studie Zorg en Welzijn. "Spannend, maar ik heb er echt veel zin in."

Meiden met Pit! is een begeleidingstraject van Mind at Work. "Het is bedoeld voor meiden van 15 tot 27 jaar die vastgelopen zijn bij school of werk", vertelt Abbygail Lapar, orthopedagoge van Mind at Work. "Bij Meiden met Pit! zetten we ze weer op de rails en streven ernaar dat ze door kunnen leren bij Almeerkans of een entree-opleiding op ROC. Toeleiden naar werk kan ook."

Meiden met Pit! leert de deelneemsters schoolvaardigheden aan om de draad weer op te pakken. "Met respect met elkaar omgaan is daarbij belangrijk, dus sociale vaardigheden staan nadrukkelijk op het programma naast schoolse vakken als Nederlands, rekenen, multimedia en beeldende vorming", zegt Lapar. "De meiden krijgen een half jaar lang vier dagen training bij ons in het gebouw. Daarbij lopen ze op vrijdag stage."

Netjes

"Ik ben met Meiden met Pit! echt geholpen", vertelt deelneemster Lisa. "De begeleiders gaven me de vrijheid die ik nodig heb en daardoor ging ik echt leren. Ik heb geleerd dat netjes met mensen praten een veel betere weg is dan het conflict aangaan. Ze leerden me hier alles in overleg te doen, dat werkt bij mij veel beter dan zoals het op school ging. Ook nemen de begeleiders echt tijd om zich in mij te verdiepen zodat ik voelde dat ze mij echt zagen zoals ik ben. Toen ik er een keer niet was, belden ze meteen bezorgd mijn moeder op. Ik hoorde zelfs dat de begeleider naar een meisje toe ging toen ze geen contact met haar kregen. Op school gebeurde dat niet."

Gevoelens delen

De dagen bij Meiden met Pit! hebben wel dezelfde structuur als een school. Er is een rooster, op tijd komen is belangrijk. "Daarnaast gaan we echt in op hun persoonlijke problematiek", zegt orthopedagoge Lapar. "Daarmee zit het dicht tegen een behandeling aan. Als een meisje in een rouwperiode zit, besteden we daar veel aandacht aan zodat ze daar uitgebreid over kan praten en haar gevoelens kan delen. Dat doen we met alle problemen waar de deelneemsters mee komen. Vaak weten ze niet hoe ze er mee moeten omgaan. Als die problemen een plek hebben gekregen kunnen we verder. De een gaat al snel op stage, de ander heeft wat meer tijd nodig. Met onze inzet en stages beogen we succeservaringen die de meiden zo nodig hebben zodat ze verder kunnen."

Bezuinigingen

Lapar houdt haar hart vast over de bezuinigingen die de gemeente nu doet op de jeugdzorg. De politiek heeft besloten dat de jeugdzorginstellingen met minder geld toch dezelfde kwaliteit moeten leveren. "Onmogelijk", stelt Lapar. "We merken nu al de nadelige gevolgen van de bezuinigingen. Met minder geld kunnen we niet doen wat we altijd doen. Lisa is klaar met haar traject bij ons. Maar we moeten wel alle meiden als Lisa kunnen blijven bedienen die ons traject nodig hebben."

Daarbij wil Meiden met Pit! de entree-opleiding integreren. "Dat is belangrijk voor de continuïteit en een nadrukkelijke wens van de meiden zelf."

Meer informatie:

Meiden met Pit!, Mind at Work:
036-5469570, info@mindatwork.org of www.mindatwork.org.

Aanmelden voor het traject gaat via de zorgadviesteams van de middelbare scholen.

Abbygail Lapar: "Meiden met Pit! is bedoeld voor meiden van 15 tot 27 jaar die vastgelopen zijn bij school of werk." (Foto: Almere DEZE WEEK)