Meerderheid coalitie Almere zegt vertrouwen op in PvdA

14 november 2019 19:26

Door Robert Mienstra en Marcel Beijer

ALMERE – De coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie hebben donderdagavond het vertrouwen opgezegd in de PvdA. De partijen hebben geen vertrouwen meer in de samenstelling van de coalitie. Alleen GroenLinks steunt nog de sociaaldemocraten.

Oorzaak van de breuk is de plotselinge voordracht van Laura Bouwmeester als kandidaat-wethouder. De partijen werden hier volstrekt door overvallen. Ze moesten het nieuws vernemen uit Almere DEZE WEEK. Eerder al waren er strubbelingen over de wenselijkheid van zeven wethouders. De PvdA werd gevraagd een wethouderszetel in te leveren. Dat gebeurde dus niet waardoor de drie coalitiepartijen geen vertrouwen meer hadden in de PvdA.

Grens bereikt
In een toespraak liet VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellia weten dat voor de drie partijen een grens is bereikt. "Dit is een zwarte dag voor de coalitie, voor Almere."
Ellian wees op de afspraken die zijn gemaakt voor het vinden van een nieuwe PvdA-wethouder of - liever- om door te gaan met een PvdA-wethouder minder. Zoals bekend zouden de coalitiepartners maandagavond vergaderen, maar werd maandagmiddag duidelijk dat de de PvdA een kandidaat-wethouder voorstelde: Laura Bouwmeester. "Daarmee zijn de afspraken op grove wijze geschonden", aldus Ellian. "Ons coalitieprogramma heet 'liefde voor de stad'. Liefde is wat mij betreft onvoorwaardelijk: voor de stad, voor de Almeerders. Maar liefde vereist ook moed. Moed om een grens te trekken, om de gemeenteraad in de ogen te kunnen blijven kijken. Het is een pijnlijke beslissing. Maar er is onvoldoende basis om met de PvdA verder te gaan

Emotioneel
Na een lange schorsing gaf Ruud de Jonge, de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA  aan dat de PvdA vrijwillig opstapt uit het college. Een zwaar geëmotioeerde wethouder Jerzy Soetekouw nam daarop met een brok in zijn keel afscheid als wethouder. "Ik heb geen andere keus dan me terug te trekken. Dat valt mij zwaar. Ik vertrek dan ook met pijn in het hart."
Daarop verliet Soetekouw geëmotioneerd de raadzaal.

Het is nog onduidelijk hoe het college nu verder gaat. Het is aannemelijk dat een nieuwe partij instapt. Het lijkt wel waarschijnlijk dat er dan nog zes wethouders over zullen zijn.


Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
Ondernemersplein Gemeente Almere