Meer ruimte voor lokale projectontwikkelaars

01 juli 2020 10:55

Door Marcel Beijer

ALMERE – De gemeente moet vaker met lokale projectontwikkelaars in zee gaan om bouwprojecten te realiseren. Daar is een ruime meerderheid van de gemeenteraad het over eens. Ook wethouder Julius Lindenbergh staat niet onwelwillend tegenover dit idee.

Dat bleek dinsdagavond toen de gemeente verder sprak over de woonvisie tot 2030. Zowel de ChristenUnie als PVV dienden een voorstel daartoe in. Volgens beide partijen wordt bij bouwprojecten op dit moment teveel naar grote projectontwikkelaars gekeken, die vooral landelijk werken. Voor de Almeerse economie is het betrekken van kleine, lokale projectontwikkelaars gewenst, mede ook omdat deze lokale partijen meer 'feeling' met de stad hebben.

Meerderheid

Een ruime meerderheid van de raad is het wel eens met de PVV en ChristenUnie/GroenLinks. Ook wethouder Julius Lindenbergh noemde het voorstel 'sympathiek'. "Meestal gebruikt een wethouder die term op de boel op de lange baan te schuiven, maar in dit geval meen ik het oprecht."

Lindenbergh maakte wel bezwaar tegen de zinsnede dat de gemeente 'het maximale' moet doen om lokale ontwikkelaars in te zetten. "Want dat gaat wel erg ver. Bij grote projecten zou ik dan ook bij ze aan moeten kloppen. Maar bij het opzetten van projectwijken zoals DUIN is dat niet werkbaar. "Daarvoor moet je een consistent bouwidee hebben om die visie in de hele wijk door te voeren. Kleine projectontwikkelaars hebben daar de ruimte niet voor en ook de financiële buffer niet om grote projecten aan te kunnen."

Wel kunnen lokale projectontwikkelaars worden gepolst bij het realiseren van kleine woonprojecten, zoals appartementencomplexen en dergelijke. Lindenbergh wil dat best in de woonvisie opnemen.

Woonvisie

De gemeenteraad heeft nu al in totaal 7,5 uur over de woonvisie vergaderd. Afgelopen donderdag zaten de raadsleden al 3,5 uur aan de vergadertafel, dinsdag kwam daar nog eens vier uur bij. En nog is niet alles behandeld. Komende donderdag is er weer 2,5 uur uitgetrokken voor de bespreking.

Lokake projectontwikkelaars moeten vaker ingeschakeld worden. (Archieffoto: Jan Dekker)