Max Joling doneert te ruime kleding aan VLA "Ik leef nu eigenlijk pas"

05 februari 2016 12:01

ALMERE - 110 kilo woog Almeerder Max Joling een half jaar geleden nog. Dat is behoorlijk zwaar voor iemand die pas 21 jaar is en ook maar 1,64 meter lang is. In een half jaar tijd verloor hij maar liefst 40 kilo. Zijn te ruime kleding doneerde hij vrijdag aan het Voedselloket Almere (VLA).


Max onderging in augustus een maagverkleining. “Dat wilde ik in 2013 eigenlijk al doen, maar toen vond men mij nog te jong. Een jaar later vonden de artsen dat ik zelf niet voldoende had geprobeerd om af te vallen. Toen viel het kwartje en ben ik gaan afvallen. In augustus kon ik in Eindhoven terecht.”
Max is superblij met zijn nieuwe gewicht van 70 kilo. “Ik kan alleen mijn kleding niet meer dragen. Dat zit veel te ruim. Ik ben van maat 40 naar maat 32 gaan. Zelfs mijn voeten zijn twee maten kleiner geworden. Mijn schoenen pas ik ook niet meer.”
Om de ongebruikte kleding toch een nuttige bestemming te geven doneerde Max afgelopen vrijdag twee zakken kleding aan het Voedselloket. “Hier wordt ook een hoofdstuk over geschreven in mijn nieuwe boek dat komende zomer zal uitkomen. Daarin schrijf ik ook dat mensen niet te lichtzinnig over een maagverkleining moeten denken. Denk er heel goed over na, want het is een hele zware operatie. Ik zou het, denk ik, niet nog een keer doen.”
Volgens adjunct-directeur Jitske Steendam van VLA is de donatie redelijk uniek: "Normaal gesproken krijgen wij de gemiddelde kledingmaten gedoneerd, maar nu dus ook kleding in de grote maten als XL en XXL. Met deze donatie zijn wij erg blij.”
En Max: “Met het weggeven van deze kleding kan ik mijn verleden loslaten. Ik heb alleen een riem bewaard. Om me eraan te herinneren op welk gaatje ik die moest sluiten. Weet je: ik leef nu eigenlijk pas.”

X