Man zakt door brug bij de Gouwen

26 augustus 2019 08:40

Door Marcel Beijer
DE GOUWEN – Een man is vorige week woensdag door de Overheen-brug gezakt. De brug verbindt de Overgouw met de Kromgouw. Bewoners klagen al jaren over de slechte staat van de brug. Gelukkig liep de man geen ernstige verwondingen op.


“Maar hij is zich wel de pukkeltjes geschrokken”, zegt bewoonster Mieke Buerman die al langer vreesde dat de gammele brug tot ongelukken zou leiden. “Er lagen al planken los, maar woensdag liep mijn overbuurman over de brug heen en zakte hij er doorheen."
Direct na het ongeval bleef Buerman bij de brug waken om passanten te waarschuwen voor het gevaar. “Na een uur kwam de politie en zette de brug af met linten. Daarna verscheen een man die plaatmateriaal over de gaten kwam timmeren.”
Een paar uur later kwam ook een ambtenaar poolshoogte nemen en liet weten dat de brug snel gerepareerd zou worden met waterdichte platen. Maandag was dat nog niet gebeurd: “Op de brug zijn houten planken van wel een halve centimeter dik gelegd”, zegt Buerman. “De bewoners van de Kromgouw wonen op een eiland en hebben die brug erg nodig voor het fietspad richting de Steiger en ook om bij de bus te komen.”

 
Onderhoud

De staat van de bruggen in Almere is al jaren onderwerp van discussie. De gemeente heeft ervoor gekozen de houten bruggen te verwijderen omdat die teveel onderhoud vergen. Volgens een woordvoerder van de gemeente staat de Overheen-brug op de nominatie om verwijderd te worden. "Maar omdat de Krombrug ook afgesloten is, omdat er enige tijd geleden een zwaar voertuig overheen is gereden, is de Overheen-brug nog steeds open en op deze manier gerepareerd. De Krombrug moet voor het einde dit jaar gereed zijn."
Volgens de woordvoerder worden de bruggen in Almere jaarlijks geschouwd en driejaarlijks geïnspecteerd. "Daarnaast nemen we de bruggen mee in het dagelijks verzorgend onderhoud en herstellen we daar waar nodig."

Gerelateerd

Ondernemersplein Gemeente Almere