‘Lekker dan. Kunnen we van ons eigen geld strooizout kopen’

04 december 2019 11:41

Door Marcel Beijer
LITERATUURWIJK – Paula en Ron Bijnsdorp adopteerden vorig jaar een bak met strooizout om in de winter de binnenplaats van woonzorgcentrum Archipel ijsvrij te houden. Tot hun verbijstering wil de gemeente de bak niet meer bijvullen. Ze kunnen wel een nieuwe bak adopteren


Paula Bijnsdorp was stomverbaasd toen ze telefonisch bij de gemeente vroeg om de bak bij te vullen. “Een ambtenaar vertelde dat er geen gratis strooizout meer wordt verstrekt omdat het schadelijk is voor het milieu.” Het echtpaar Bijnsdorp kan er met de pet niet bij. “Lekker dan. Nu moeten we van ons eigen geld strooizout gaan kopen. Zie je me al lopen met honderd pakken Jozo? Volgens de ambtenaar verkopen ze het ook bij tuincentra. Maar ook dan moeten we het zelf betalen. Bovendien: we gaan echt niet met die zware zakken zeulen.”

Milieu
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt het verhaal van het echtpaar. “Bewonersgroepen, stichtingen, verenigingen, maatschappelijke instellingen of organisaties kunnen zoutbakken adopteren. De bak wordt eenmalig door de gemeente gevuld. Bijvullen doen we niet. De reden hiervoor is dat zout slecht is voor het milieu. Gratis zout verstrekken werkt vaak overmatig en oneigenlijk gebruik in de hand.”

 

Ontstemd
Het echtpaar Bijnsdorp is ontstemd over deze houding. “We willen graag de bewoners helpen met het ijsvrij houden van de binnenplaats, maar niet met geld uit eigen zak. Het vreemde is dat de gemeente nog steeds adoptiebakken verstrekt die eenmalig met zout worden gevuld. We zouden elk jaar dus een bak kunnen adopteren. Maar ja, als we dat tien jaar achter elkaar doen dan stapelen de bakken zich hier op.”

Meer informatie over gladheid en strooien via www.almere.nl/gladheid