‘In elke straat horen bomen’

10 mei 2017 12:11

ALMERE – Aan deelnemers van het AlmerePanel stelden we vorige maand vragen over de verbreding van de A6 en het groen dat daarvoor weggehaald moet worden. Eén respondent merkte op dat de gemeente ‘belooft’ voor elke omgezaagde boom een nieuwe boom te planten. Dat is niet zo. Wel heeft de gemeente als uitgangspunt dat bomen groot en oud kunnen worden.


“Voor de gemeente Almere geldt geen 1 op 1 vervanging voor elke boom die verwijderd wordt”, legt gemeentewoordvoerder Nicole Klockenbrink uit. “Het is ook geen landelijke regel. Elke gemeente bepaalt zelf hoe ze invulling geeft aan de vervanging. Wij hebben onze aanpak omschreven in het recent vastgestelde Bomenkader.”
In dat Bomenkader staat dat het groene karakter van de stad ‘geborgd is’. ‘De status van de hoofdboomstructuren en de bossen en het Almeerse uitgangspunt ‘in elke straat horen bomen’ zorgen er voor dat het groene karakter van Almere geborgd is. Daarnaast werken we aan een kwalitatief hoogwaardig bomenbestand zodat bomen groot en oud kunnen worden. Als een boom dood is of verwijderd moet worden en de plek heeft voldoende groeiruimte, al dan niet bewerkstelligd met behulp van slimme toepassingen, wordt de boom vervangen door een nieuw exemplaar.'

X