‘Ik voel me bevoorrecht dat ik hier mag wonen’

03 april 2018 09:30

Door Kirsten Thuis-Woudenberg


HOMERUSKWARTIER – Hennie Tibben is de eerste bewoner van een Tiny House. De kersverse Almeerse woont sinds een half jaar in een zogenaamd ‘Wikkelhouse’, gemaakt van golfkarton. Het minihuisje meet 40 vierkante meter bruto vloeroppervlak en staat op het terrein van de Bouwexpo Tiny Housing aan het Nimfenplein. Het Tiny House voelt voor Tibben als ‘een speciaal huis’. “Het huis is niet alledaags en het kostte moeite om hier te kunnen wonen”, aldus Tibben. “Ik voel me dan ook bevoorrecht dat ik hier mag wonen. Dit huis voelt heel fijn en geborgen. De binnenkant is van hout en dat geeft een warme sfeer.”


De overgang van groot naar klein vond Tibben geen probleem. “Hiervoor woonde ik in een drielaags herenhuis van ongeveer 100m2. Ik wilde een simpeler leven waarbij je minder met spullen bezig bent. In de aanloop naar de verhuizing naar dit huis was ik al bezig met ‘ontspullen’ omdat mijn oude huis was verkocht. Ik had in de tussentijd een aparte opslag waar spullen inzitten maar die heb ik niet meer nodig. Het is te overzien wat ik nu bezit en dat voelt fijn. De stemming van eenvoud vind ik rustgevend.”
Het huis voelt, volgens Tibben, niet klein. “Het plafond is hoog, daardoor voelt het ruim. Qua meubels wilde ik niet inleveren. Ik wilde een royale keuken en geen uitklaptafel, maar een grote eettafel waar je met een leuk gezelschap aan kunt eten. Aan deze tafel werk ik ook en ik zit hier graag.”
Wonen op het terrein voelt, volgens Tibben, soms alsof ze in een showroom woont. “Tijdens de Manifestatie Tiny Housing zijn hier 5.000 mensen op het terrein geweest. Een kwart daarvan is hier binnen geweest. De brutaliteit van sommige mensen vind ik soms lastig. Dat ze gewoon in al je laatjes kijken. Het voelt soms alsof je een soort attractie bent. Maar ik woon hier écht! En ik werk hier ook.”
Almere was voor Tibben, voordat ze het Tiny House betrok, nog onbekend. “Ik leer Almere steeds beter kennen door mee te doen aan allerlei activiteiten. Zo deed ik mee aan de fietstocht Dwars door Poort en Gluren bij de Buren. Toen heeft er zelfs een band in mijn woonkamer opgetreden! Ik lunch één keer per maand in het buurtcentrum om mensen te leren kennen. Ik merkte dat er in deze stad veel ruimte is voor initiatief. Bij mij is dat met dit huis begonnen. Ik heb in de stad ook klanten gekregen voor mijn bedrijf omdat ze zien dat ik mijn nek uitsteek. Als ondernemerscoach sta ik voor Moedige Marketing en zelf doe ik 't ook."

 
Opruimactie

Omdat ze zich stoorde aan het zwerfvuil in de wijk startte Tibben een opruimactie. “Opruimen is het summum van ontspullen. Met ‘Almere Poort Schoon’ organiseer ik samen met andere bewoners opruimacties voor zwerfvuil. Op zondag 8 april gaan we, van 10.00 tot 12.00 uur, weer opruimen. Wie wil kan meedoen.” De groep verzamelt in Espressobar Take a Break. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina Almere Poort Schoon.

X