‘Ik schaam me dat ik mijn kinderen hierin laat wonen’

29 januari 2020 12:22

Trieste situatie schimmelwoningen Mahoniestraat

Door Marcel Beijer

REGENBOOGBUURT – Moeder Gwen trekt het even niet meer. Snikkend laat ze haar hoofd rusten op de muur in de slaapkamer van haar kinderen. De muur is groen uitgeslagen van de schimmel. De hoogslaper van haar zoon is nog geen meter verwijderd van het al even groen uitgeslagen plafond.

 

 

 

Nadat de Almeerse SP getipt werd over de schimmelwoningen in een flat aan de Mahoniestraat in de Regenboogbuurt staat Gwen ineens in het middelpunt van de belangstelling. Omroep Flevoland maakte al een reportage en een eerste melding op de website van Almere DEZE WEEK stond urenlang als ‘best gelezen’ artikel. Nu ze de verslaggever rondleidt in haar huis beseft ze pas in welke omstandigheden ze haar kinderen heeft laten wonen: alles in het huis ruikt muf en is verrot door de vocht. Het behang blijft niet aan de muur hangen, het stopcontact staat bol van het opgehoopte vocht in de wand en het laminaat is kromgetrokken.


Schaamte

“Zet mijn echte naam maar niet in de krant”, vraagt ze beleefd. “Ik schaam me dat ik als moeder mijn kinderen onder deze omstandigheden laat wonen.”
Volgens Gwen (dus niet haar echte naam) is ze in supertraag tempo in deze situatie verzeild geraakt en is ze daarom niet alert meer geweest. “Toen ik hier in 2008 kwam wonen zag het er prima uit. Na een paar jaar zagen we schimmelplekken ontstaan in de plafonds. Nadat we klaagden bij woningbouwvereniging GoedeStede hebben ze het plafond geschilderd. Maar de schimmel keerde terug. Eerst na een jaar. Dan werd het weer overgeschilderd. En tenslotte steeds sneller. Ik heb vlak voor Kerst mijn plafond zelf maar weer gewit. En kijk nu eens: de schimmel komt er alweer doorheen. Die muffe lucht? Ik ruik het al niet eens meer. Kennelijk wen je eraan. Het gaat allemaal heel geleidelijk.”

 
Symptoombestrijding

“Het lijkt erop alsof GoedeStede aan symptoombestrijding doet”, zegt een geschrokken David de Vreede van de SP. “We kwamen vorig weekend de huizen hier inspecteren. Het appartement van Gwen is er wel heel erg aan toe, maar ze is echt niet de enige. In bijna alle woningen is schimmelvorming en condens. En de bewoners ventileren echt goed, hoor. Alle schuifjes staan open en de mechanische ventilatie staat op de hoogste stand.”
De Vreede vreest dat er een bouwkundig probleem oorzaak is van de trieste situatie van Gwen en de andere bewoners. “In het trappenhuis zie je ook dat de coating van de trappen vergaan zijn door het vocht. Het is een heel trieste situatie. Vreemd, want de huur ligt ruim boven de 600 euro per maand. Er worden ook servicekosten betaald.”

 

Gevaarlijk

Gwen: “Ik begrijp in ieder geval nu dat ik mijn kinderen niet langer in dit huis kan laten wonen.” De Vreede geeft haar daar gelijk in: “Vocht is best gevaarlijk Deze woonsituatie kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Inmiddels begrijpen we dat meer woningcorporaties niet alert omspringen met schimmelproblemen. We krijgen berichten uit de hele stad. We gaan daar een zwartboek over opstellen. Mensen kunnen zich melden via almere@sp.nl”