Levensgevaarlijke vluchtheuvel in fietspad Schoolwerf

12 augustus 2019 13:15

Door Robert Mienstra

HAVEN – Lisa Piersma (81) laat haar verwondingen zien nadat ze op de nieuwe vluchtheuvel in het fietspad in de Schoolwerf in Haven is omgeslagen met haar driewielige fiets. “Ik rijd op een driewieler en door de vluchtheuvel is het fietspad zo smal geworden dat ik er niet meer tussendoor kan. Ik kwam met mijn achterwiel op een ronding en met een klap viel ik om en kwam onder mijn fiets terecht."


“Ik heb een kapotte arm en been, gekneusde ribben en pijn in mijn schouder”, vertelt Piersma, “aanvankelijk ben ik naar huis gegaan, maar het ging niet. Daarom ben ik uiteindelijk met de taxi naar het ziekenhuis gegaan. “En dat door een vluchtheuvel die er ruim een maand geleden is neergelegd. Het fietspad is er echt gevaarlijk door geworden.”
Buurtbewoonster Jolanda Canef sluit zich aan bij het gesprek. “Ik ben met mijn scootmobiel ook gekanteld bij die vluchtheuvel. Ik zit onder de schrammen.” Ook bewoner Theo Gosliga heeft een verhaal. “Een paar weken geleden zat iemand met een fiets met vier wielen klem tussen de stoepranden en de vluchtheuvel. Die heb ik er uit moeten trekken, de man kon geen kant meer op.”
Nadat de vluchtheuvel is neergelegd, zijn er meerdere ongelukken gebeurd, vertellen de bewoners. Piersma heeft contact opgenomen met de gemeente over de situatie. “Ik zou worden terug gebeld, maar heb niets meer gehoord. Nu kan ik met mijn driewieler niet meer veilig naar het dorp.”

Gevaarlijk


Ter plekke lijkt de vluchtheuvel geen enkele nut te hebben. Met één stap staat de verslaggever midden op de heuvel. Maar andere andere kant zou de route toch vervolgd moeten kunnen worden, maar daar is een perkje. Opvallend is dat vijf meter terug het voetpad met het fietspad kruist. Had de vluchtheuvel daar moeten liggen?
“Het slaat gewoon nergens op”, zegt Gosliga. “Dit ding moet hier gewoon weg, het is levensgevaarlijk. Mevrouw Piersma is er met haar verwondingen nog goed afgekomen.” Piersma vult aan: “Dat zei de dokter in het ziekenhuis ook al.”
Piersma en Canef laten met hun driewieler en scootmobiel zien hoe de vluchtheuvel een obstakel is voor hen. Doordat er een ronding aan het eind van de vluchtheuvel zit, is iedere passage voor hen ronduit gevaarlijk. Een passerende fietser schrikt van de situatie, stapt af en loopt langs de vluchtheuvel.”

Paaltjes


Gosliga is verontwaardigd over de houding van de gemeente. “Tegen Lisa zeiden ze dat ze na veertien dagen contact zouden opnemen. De situatie is zo gevaarlijk dat ze meteen iemand hadden moeten sturen. Ik zit te wachten op een zwaar ongeluk met een brommer die hier onderuit gaat. Maar wat er met Jolanda en Lisa is gebeurd is al erg genoeg.”
“Laatst was er een mevrouw die met haar fietstassen achter een van de paaltjes bleef haken”, zegt Piersma nog, “ik zag dat dat nog net goed ging.”
De bewoners van de Schoolwerf gaan er vanuit dat de gemeente de situatie snel veilig maakt. “Dat kan alleen door dat ding weg te halen”, zegt Gosliga.

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
123inkt