Legale wietteelt in Almere?

17 mei 2019 09:59

Door Marcel Beijer
ALMERE – Moet Almere zich aanmelden als pilotgemeente voor gereguleerde wietteelt? Dat is de vraag waar de gemeenteraad volgende week antwoord op moet geven. Donderdagavond werd duidelijk dat het erom zal spannen: de raad is behoorlijk verdeeld. De sleutel ligt waarschijnlijk bij de VVD.


Het kabinet wil in maximaal tien Nederlandse gemeentes experimenteren met legale wietteelt. De teelt en verkoop wordt dan volledig gereguleerd. D66 en GroenLinks willen dat Almere zich als pilotgemeente aanmeldt.
De partijen stellen dat de illegale aanvoer van wiet momenteel tot criminaliteit leidt en dat Almere ruimte genoeg heeft om legale wietteelt te huisvesten. Met een legaal ‘gesloten circuit’ zou de criminaliteit beter onder controle kunnen komen.
Een rozenkweker liet donderdagavond tijdens de Politieke Markt blijken graag over te willen stappen op het kweken van wiet. Hij denkt dat het kassengebied Buitenvaart uitermate geschikt is voor legale wietteelt voor Almeerse coffeeshops, maar op termijn ook voor Amsterdam. Ook zit er brood in het kweken van medicinale wiet. Het levert bovendien waarschijnlijk 30 legale arbeidsplaatsen per hectare op, liet hij weten.

Spannend


Het wordt spannend of de gemeenteraad akkoord zal gaan met het plan van D66 en GroenLinks. ChristenUnie en PVV zijn in ieder geval mordicus tegen, maar met name de VVD worstelt met de vraag, zo gaf fractievoorzitter Ulysse Ellian aan. Hij voorziet problemen met de beveiliging van de kwekerijen en merkte op dat veel Nederlandse wiet voor het buitenland wordt geproduceerd. “Aan de andere kant is het huidige beleid ook vreemd: het wordt illegaal aangeleverd en legaal verkocht. Dat is ook niet ideaal. Bovendien: reguleren is iets anders dan legaliseren.”
Hoe de raad er in zijn totaliteit tegenaan kijkt wordt volgende week duidelijk. De VVD speelt waarschijnlijk een cruciale rol, maar Ellian zei nog niet te weten hoe zijn partij zal stemmen. “Dat zal volgende week blijken.”

Gerelateerd