Laura Bouwmeester nieuwe wethouder

11 november 2019 14:34

College wilde liefst met zes wethouders verder

Door Marcel Beijer
ALMERE – Laura Bouwmeester wordt de nieuwe wethouder namens de PvdA. Ze vervangt Loes Ypma die vorige maand vertrok. Binnen het college was een dringend beroep gedaan op de PvdA om de vrijgekomen wethouderspost juist niet in te vullen. 
Dat vertellen verschillende bronnen binnen het stadhuis.

 


Fractievoorzitter Leida Höhle van de PvdA bevestigt de keuze voor Bouwmeester. “De PvdA is verheugd een kandidaat met veel bestuurlijke ervaring te presenteren. Bovendien woont zij al een leven lang in Almere.”

Volgens de sociaaldemocraten is er inderdaad overleg geweest over de wens van de rest van het college om met een wethouder minder verder te gaan. Höhle: “We hebben een openhartig gesprek gevoerd naar aanleiding van hun wens om de vacature niet in te vullen. Wij stelden hier voorwaarden tegenover omtrent het bouwen van extra betaalbare woningen en passende zorg dichtbij huis.”

 

Voorwaarden
De voorwaarden die de partij daarbij stelt aan de coalitiepartners zouden volgens de overige coalitiepartijen te hoog zijn. Volgens de voorvrouw van de Almeerse PvdA is het scenario waarbij de PvdA met één wethouder deelneemt aan het college derhalve niet meer aan de orde. Höhle: “Wij hebben goed nagedacht op welke wijze wij de belangen van de 10.000 Almeerders die op de PvdA gestemd hebben zo goed mogelijk kunnen vertegenwoordigen. In belang van de stad en met oog op de grote opgaven waar het stadsbestuur voor staat willen we graag met onze coalitiepartners in gesprek over een zo evenwichtig mogelijke verdeling van portefeuilles binnen het college, waarbij continuïteit en bestuurlijke slagkracht voorop staan.”

 

Discussiepunt
Dat Almere zeven wethouders heeft is al vanaf de start een discussiepunt binnen het college. Aanvankelijk schoof de PvdA alleen Jerzy Soetekouw als wethouder naar voren, maar binnen de partij leidde dit tot een groot conflict. De sociaaldemocraten hadden immers onverwacht een grote verkiezingswinst geboekt en eisten een tweede wethouderspost voor evenwicht in het college. Uiteindelijk gingen de overige coalitiepartijen daar tandenknarsend mee akkoord en werd Floriade-wethouder Tjeerd Herrema te elfder ure nog toegevoegd. Toen Herrema al snel moest vertrekken, nam Loes Ypma zijn portefeuille over. Vorige maand vertrok ook Ypma.

Spanning

Volgens ingewijden is de spanning in het college om te snijden. Vooral VVD en D66 zijn de worsteling van de sociaaldemocraten meer dan zat. Leida Höhle erkent dat de wethouderswisselingen in de afgelopen periode geen schoonheidsprijs verdienen. "Nee, je begint de reis met elkaar om die ook af te maken. Dat is om allerlei redenen niet gelukt. Met de komst van Laura Bouwmeester schuift nu een ervaren bestuurder aan de collegetafel. We hebben alle vertrouwen dat we samen met haar de reis succesvol kunnen voortzetten.”

 

 

Gerelateerd

Arbodienstverlening 2.0
Ondernemersplein Gemeente Almere