Landelijke onderwijsstaking 15 maart

17 januari 2019 11:47

ALMERE - De Algemene Onderwijsbond AOb gaat samen met FNV Onderwijs en Onderzoek, PO in Actie en WO inactie actie voeren in de week van 11 maart voor meer investeringen in het onderwijs. De bonden roepen leden uit alle onderwijssectoren op om mee te doen. De week wordt afgesloten met een landelijke onderwijsstaking op vrijdag 15 maart op het Malieveld in Den Haag.


Vlak voor de provinciale staten-verkiezingen op 20 maart wil de AOb duidelijk maken dat er een investeringsplan nodig is voor het onderwijs. Nog deze kabinetsperiode moet er een begin gemaakt worden met het inlopen van de achterstanden en moet het kabinet gaan investeren in het onderwijs. Alleen op die manier kunnen de dalende leerling-prestaties en de lerarentekorten tegengegaan worden.

Ontregeling

Uitkomsten van de AOb-enquête laten zien dat het lerarentekort het onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren uit het PO, VO en Mbo werken massaal door bij ziekte, zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en de klassen zijn bomvol.
“Het onderwijs is overspannen”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen, “ door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten. Met het huidige budget kunnen we die verwachtingen niet waarmaken. De aantrekkelijkheid van een baan in het onderwijs is afgenomen. Simpelweg omdat de salarissen door voortdurende bezuinigingen achterlopen bij de markt. Het personeelstekort zorgt voor een stijgende werkdruk, terwijl onderwijs nu al het hoogste burn-out risico heeft. Dat moet echt anders.”
De actiebereidheid bij het onderwijspersoneel is hoog in alle sectoren, zo blijkt uit een enquête eind november onder AOb-leden. Hoe het met de actiebereidheid in Almere staat, is nog niet duidelijk.

Gerelateerd

X