Kunstig versierde zwerfsteentjes verspreiden liefde en positiviteit

08 juli 2020 11:20

Door Petra Onderwater

HAVEN – Kunstig versierde steentjes met een boodschap. Thamar Boogaard uit Haven laat ze overal achter voor wat positiviteit, inspiratie en vooral een beetje liefde. De hashtag #Liefsfelix achterop verwijst naar haar stil geboren dochtertje Felix. "Alles wat ik haar aan levenslessen had willen meegeven, verspreid ik nu als het ware via deze steentjes", vertelt Thamar.

Ze luistert de steentjes op met spreuken als 'Jij kunt dit', 'Alles wat aandacht geeft groeit' en 'Dromen doe je zelf', versierd met hartjes, bloemetjes en andere decoraties. "Ik teken ook veel zwaluwen. In juni, de maand waarin Felix twee jaar geleden werd geboren, zie je die heel veel. Zo is de zwaluw voor ons echt haar symbool geworden."

Glimlach

Na negen maanden zwangerschap heeft Felix helaas de wereld nooit kunnen ontdekken. "Ik bleef met veel gevoelens achter, die ik niet echt ergens kwijt kon. Al dat gevoel probeer ik nu te vangen op de steentjes", vertelt Thamar. Ooit vond ze zelf zo'n steentje tijdens een etentje in een restaurant. "Zo ben ik op het idee gebracht. Ik hoop mensen met de steentjes een hart onder de riem te kunnen steken. Of op zijn minst een glimlach op het gezicht van de vinders te brengen."

Ze kijkt regelmatig op social media of er foto's zijn geplaatst met de hashtag #Liefsfelix. "Het is bijzonder om te zien waar de steentjes allemaal terechtkomen.

Op een markt bij de Westergasfabriek in Amsterdam staat bijvoorbeeld altijd een man met een zweefmolen en die had daar een van mijn steentjes liggen. Dat was meteen aanleiding voor een gesprek, dat we anders nooit gevoerd zouden hebben. Ook als ik berichtjes terugkrijg via social media, zorgt dat vrijwel altijd voor verbinding."

Wereld over

De tekeningetjes maakt ze hoofdzakelijk met nagellak. "Die krijg ik gedoneerd van mensen die weten dat ik dit doe. Evenals de stenen overigens. De tekstjes schrijf ik er later met stift op", vertelt de Almeerse. "Mijn drie andere dochters van 6, 8 en 10 jaar heb ik overigens ook helemaal aangestoken. Ze kijken altijd uit naar bruikbare steentjes en kleuren ook naar hartelust mee. Al onze kleren zitten inmiddels onder de nagellakvlekken", lacht Thamar.

Hoeveel steentje ze inmiddels heeft verspreid durft ze niet te zeggen. "Ontelbaar veel. Ik geef ze ook mee aan vrienden die veel reizen. Hartverwarmend mooi dat Felix zo toch haar plekje op de wereld krijgt."

Volg Liefsfelix op Facebook of Instagram.

(Foto: aangeleverd)