Kruistocht GroenLinks tegen vuurwerk werpt vruchten af

13 januari 2020 13:32

VVD Almere: 'Dit kan zo niet langer'

Door Marcel Beijer

ALMERE – Jaarlijks zette GroenLinks Almere de discussie over de wenselijkheid van vuurwerk op de agenda van de gemeenteraad. Waar de partij eerst werd weggehoond, lijkt nu succes in het verschiet te liggen: Nederland, en dus ook Almere, neigt naar een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De SP komt met twee moties voor een totaalverbod. De VVD en GroenLinks geven hun reactie.

 

Raadslid Joske Galiart (GroenLinks) is blij dat dat het Genootschap van Burgemeesters sinds de afgelopen jaarwisseling openlijk pleit voor een verbod op knalvuurwerk. "Ze geven een voorzet. Het is aan burgemeester Franc Weerwind om die in te koppen."
"GroenLinks kijkt daarbij vooral het landelijke beeld", reageert VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian. "Ik ben oudejaarsnacht in Almere met de hulpdiensten op pad geweest en constateerde dat het hier relatief rustig was. Wie anders beweert, liegt. Natuurlijk: er is straatmeubilair gesneuveld en mensen hebben overlast ervaren, maar er zijn in principe geen vergaande maatregelen nodig. En uit het draagvlakonderzoek dat de burgemeester vorig jaar liet uitvoeren bleek dat een meerderheid van de Almeerders geen vuurwerkverbod wil. Dus zeg ik: hou dat zo."

Draagvlak
Galiart: "Je kunt je afvragen of de uitkomst van dat draagvlakonderzoek reëel is. Veel ellende wordt namelijk niet geregistreerd: longpatiënten, mensen die gevoelig zijn voor licht en geluid, angstige dieren: de cijfers geven daar geen duidelijkheid over. Zeker sinds de afgelopen jaarwisseling is het draagvlak behoorlijk minder geworden. De burgemeester heeft altijd gezegd dat hij zijn maatregelen baseert op het draagvlak. Nu zijn collega-burgemeesters zich hebben uitgesproken, verwachten wij ook van hem de duidelijke uitspraak dat knalvuurwerk en vuurpijlen voortaan verboden worden."

Streep
De VVD legde, als liberale partij, de verantwoording tot nu toe bij de bewoners zelf, maar lijkt nu toch ook een streep te willen trekken. Ellian: "Nogmaals: in Almere was er niet zoveel aan de hand. En we moeten ook constateren dat vuurwerkvrije zones niet te handhaven zijn. Maar als we naar het landelijk beeld kijken, moet je constateren dat het zo niet langer kan. De hulpverleners met wie ik tijdens de jaarwisseling in Almere meereed hadden het rustig, maar geven toe dat ze vooraf nooit weten wat voor projectielen ze op zo'n nacht naar hun hoofd gegooid kunnen krijgen." Een verbod op vuurwerk dat als wapen kan worden gebruikt, ziet fractievoorzitter Ellian zelf als 'nuttig en noodzakelijk'. "Dit is wel nog onderwerp van gesprek in de Almeerse VVD-fractie."
Joske Galiart: "Het liefst zouden wij een totaalverbod op vuurwerk zien, maar dit is een goede eerste stap."

Weerwind volgt landelijk beleid

In een reactie laat burgemeester Franc Weerwind weten voorstander te zijn van een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar niet de lijn van grote steden als Amsterdam en Rotterdam te volgen. "Als landelijk tot een vuurwerkverbod word besloten, dan volgt Almere die lijn. Het is "daarbij wel belangrijk dat er een duidelijk beleid komt, waar handhavers mee uit de voeten kunnen. Ondertussen roept de SP de gemeenteraad in twee moties op om Almere vuurwerkvrij te maken en er bij de Rijksoverheid er op aan te dringen een landelijk verbod in te voeren op het verkopen en afsteken van consumentenvuurwerk.