Kringloopwinkel Habbekratzz biedt ‘speciale medewerkers’ laagdrempelige dagbesteding

17 oktober 2019 06:49

door Petra Onderwater

HAVEN – Kringloopwinkel Habbekratzz heeft op 1 oktober de deuren geopend aan de Paal 28a in Almere Haven. In deze winkel werken verstandelijk beperkte medewerkers die hier een laagdrempelige dagbesteding geboden krijgen. "Het gaat om jongvolwassenen die echt één op één begeleiding nodig hebben en daardoor eigenlijk nergens anders terechtkunnen", vertelt initiatiefneemster Ilona Timmer.

 

De eerste week was erg spannend voor medewerksters Melissa, Jacky en Kim. "En ook vermoeiend", verzucht Melissa. "We hebben hard gewerkt om alles klaar te krijgen voor de opening." Melissa staat zelf op de kledingafdeling. "Dat vind ik het leukst!" Enthousiast laat zij 'haar' afdeling zien. "Alles hangt op kleur. Maten vind ik lastig. Als iemand om een bepaalde maat vraagt, zeg ik eerlijk dat ik dat even aan een andere collega moet vragen." Ilona vindt het geweldig om haar medewerkers te zien groeien in hun rol. "Zo heeft Melissa moeten leren om de kleren op de hangertjes te doen en de hangertjes vervolgens weer aan de rekken te hangen. Het zijn misschien kleine stapjes die ze zetten, maar ik geniet daar enorm van. Dat is echt waar we het voor doen."

Uitkomst
Ilona en haar man Yassine runden eerder een autokiosk en -wasserette in DoeMere, waar zij ook al dagbesteding boden. "Ik was in contact gekomen met zorgbureau Kansz Almere. Die had had een aantal cliënten waarvoor dagbesteding met één op één begeleiding een uitkomst zou kunnen zijn", vertelt zij. "Het liep allemaal heel goed, maar op een gegeven moment werd die autokiosk toch een beetje te klein. Bovendien was er geen eigen toilet, wat toch ook wel een dingetje was. Op de Paal in Haven hebben we nu een fijn onderkomen met verdieping, een eigen keuken, toilet en een ruimte waar onze speciale medewerkers – zoals wij ze noemen – zich even kunnen terugtrekken als ze dat nodig hebben."

 

Veilige plek
Ilona is dit project samen met haar man Yassine gestart. "Ik heb zelf een dochter die prematuur geboren is en daardoor een hersenbeschadiging en laag IQ heeft", licht zij haar betrokkenheid bij deze doelgroep toe. "Ik ben zelf helemaal weg van kringloopwinkels en het leek me geweldig om een eigen kringloopwinkel te beginnen. Hoe mooi is het om daar tevens dagbesteding te kunnen bieden aan deze doelgroep? Een veilige plek waar ze op een hele laagdrempelige manier toch wat kunnen leren en deel uit kunnen maken van de maatschappij."

 

Gedoneerde spullen
Habbekratzz is zes dagen per week geopend. Naast kleding kun je er terecht voor allerhande spullen die aan de kringloopwinkel zijn gedoneerd. Van dvd's, boeken en speelgoed, tot glas- en serviesgoed, lampen, snuisterijen en nog heel veel meer. "En alles letterlijk voor een habbekrats", lacht Ilona. "De reacties van de eerste klanten waren heel positief. We zijn heel blij met alle spullen die we gedoneerd hebben gekregen en meer spullen zijn natuurlijk altijd welkom."

Kringloopwinkel Habbekratzz is te vinden aan de Paal 28a (achter het BP tankstation) in Almere Haven. Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Kringloop Habbekratzz.