Kinderboek 'De nacht van de Stirling' gepresenteerd

01 oktober 2020 10:30

VERZETSWIJK – Voor leerlingen uit groep 7/8 is een kinderboek verschenen dat een link heeft met de Short Stirling die is neergestort in het Markermeer en momenteel geborgen wordt. Wethouder Hilde van Garderen overhandigde 'De nacht van de Stirling' afgelopen woensdag aan Almeerse leerlingen.

De berging van de Britse bommenwerper Short Stirling BK716 in het Markermeer is nog steeds in volle gang. Met het bergen van het wrak hoopt de gemeente de nabestaanden duidelijkheid te kunnen geven over het lot van hun familielid. Tijdens het bergen zijn stoffelijke resten gevonden.

De gemeente vindt het belangrijk om het verhaal over de bemanning en het vliegtuig te vertellen aan huidige inwoners van Almere en ook daarbuiten. "Het verhaal van deze Short Stirling gaf ons aanleiding om specifiek jongere generaties Almeerders mee te nemen in de oorlog", liet wethouder Van Garderen weten.

De kinderen die het eerste exemplaar in ontvangst nemen, hadden al een band met de Short Stirling. Het boekje wordt nu verstuurd naar alle Almeerse basisscholen en Speciaal Onderwijsscholen.

Verhaal

De nacht van de Stirling is een fictief verhaal over een Short Stirling, en beschrijft niet de laatste vlucht van de BK716. In het boek worden vier personages gevolgd die in één nacht op verschillende manieren te maken krijgen met de luchtoorlog. De eerste verhaallijn wordt vertelt vanuit een Engelse vlieger die meedoet aan een missie om Berlijn in Duitsland te bombarderen. Op de grond in Berlijn wordt de lezer meegenomen naar een meisje die op die bewuste avond op pad is met een vriendin, en meemaakt hoe de bommen op haar stad neerkomen. Ook wordt een Duitse vlieger gevolgd die een vliegtuig van de geallieerden neerschiet. Tot slot is er een verhaallijn over een Nederlands meisje in bezet Nederland dat een vliegtuig ziet neerstorten in het Markermeer.

Wethouder Hilde van Garderen overhandigde het boek aan leerlingen. (Foto: Fred Rotgans)