Keiharde klap voor Almeerse cultuursector (Update)

03 augustus 2020 18:00

Door Robert Mienstra

ALMERE - De Almeerse culturele instellingen Vis á Vis, Bonte Hond en Suburbia krijgen geen subsidie meer van het Fonds Podiumkunsten. Vis á Vis kreeg van 2017 tot 2020 457.000 euro. Bonte Hond toucheerde in die periode 581.000 euro subsidie. Tot 2024 krijgen de gezelschappen niets meer van het Fonds. Ook nieuwe aanvragers Gouden Haas, Black Pencil en Apollo Ensemble worden niet gehonoreerd.

Positieve beoording

Zowel Vis á Vis als Suburbia kregen een positieve beoordeling van het Fonds. "Maar het geld bij het Fonds is gewoon op", zegt Mascha Selhorst, lid van het zakelijk team van Vis á Vis. "We voldoen wel aan alle criteria, maar de zak met geld is leeg. De klap valt niet alleen in Almere maar in heel Flevoland. Het is echt bizar.
Vis á Vis gaat er alles aan doen om alsnog voor de subsidie in aanmerking te komen. "We trekken daarin op samen met de gemeente en de provincie. Deze zaak gaat ons de komende tijd nog wel bezig houden", zegt Selhorst.

Steun van het Rijk is hard nodig

De gemeente Almere meldt in een persbericht dat cultuur voor inwoners in Flevoland noodzakelijk en wenselijk is. 'Cultuur om te beleven, cultuur om te maken, cultuur voor iedereen. De groei van de culturele infrastructuur heeft geen gelijke tred gehouden met de groei van het aantal inwoners. Ook in de komende jaren groeit de regio verder, met in Almere en Lelystad een groeiopgave van tenminste 150.000 inwoners. Dit is een integrale verstedelijkingsopgave. Om de culturele infrastructuur te laten meegroeien is de steun van het Rijk hard nodig.'

Boos

Wethouder Kunst & Cultuur Hilde van Garderen (VVD) zegt: "We zijn enorm geschrokken en ook boos over dit nieuws. Als dit zo doorgaat, dan betekent dit dat er geen professioneel theater voor volwassenen meer gemaakt zal kunnen worden. Dat betekent dat we, als één van de top 10 grootste steden in Nederland, alleen nog een jeugdtheater hebben. En dat vinden wij onacceptabel. We zullen het hier ook niet bij laten. Zodra de Tweede Kamer terug is van zomerreces, gaan we er alles aan doen om hier aandacht voor te vragen."

Vis á Vis op Almeerderstrand. (Foto: aangeleverd)