Kanttekening - Vragen

27 augustus 2020 11:00

Raadslid Hassan Buyatui vormt eenmansfractie. Nadat hij anderhalf jaar geleden de PvdA-fractie de rug toekeerde sloot hij zich aan bij NIDA en bestookt het college sindsdien met een stortvloed aan schriftelijke vragen. Dit jaar staat de teller, tot aan deze week, op 23 onderwerpen, waar meerdere vragen over worden gesteld.

Buyatui laat zich ook in de gemeenteraad nadrukkelijk horen. Bijna voor ieder onderwerp vraagt hij spreektijd aan de voorzitter, al gaat het – bij wijze van spreken – over de straatverlichting.

Enerzijds is dat bewonderenswaardig. Buyatui wordt immers betaald voor zijn raadwerk en, me dunkt, hij levert. Er is geen fractie te bedenken die meer schriftelijke vragen stelt dan Buyatui in zijn uppie. Anderzijds pleegt hij met zijn vragen een behoorlijke aanslag op de tijd van de gemeenteraad en het ambtelijke apparaat. Immers: die vragen moeten ook allemaal beantwoord. Daarvoor moeten ambtenaren extra tijd reserveren om de feiten tot op de draad toe uit te zoeken. Bronnen binnen het stadhuis beweren dat ze met zijn vragen een fte'er kwijt zijn. Er zijn voldoende problemen in Almere waaraan die tijd wellicht beter besteed kan worden.

Is het sop de kool waard? Want wil Buyatui met die tsunami aan vragen écht iets bewerkstelligen, of pakt hij gewoon het podium om naamsbekendheid te krijgen voor zijn partij om in 2022, als er weer gemeenteraadsverkiezingen zijn, een publicitaire voorsprong te hebben op de partij DENK die vrijwel zeker gaat meedoen. NIDA en DENK vissen voor een groot deel in hetzelfde vijvertje.

Is de prestatiedrang van Buyatui partijpolitiek, een zegen of een hinderlijk oponthoud?

MARCEL BEIJER

Hassan Buyatui. (Archieffoto: Almere DEZE WEEK)