Kanttekening - Opeisen!

12 oktober 2018 09:40

Marcel Beijer

Opeisen!


Burgemeester Franc Weerwind moet niet aan de Floriade BV vragen of ze zo vriendelijk willen zijn om de notulen openbaar te maken van de vergadering waarin de voltallige Raad van Commissarissen opstapte. De burgemeester moet die notulen keihard opeisen.
Het college verschuilt zich achter de opvatting dat de Floriade BV een separate organisatie is die ‘op afstand’ van de gemeente de Floriade organiseert. De gemeente moet zich dus niet met hun interne zaken bemoeien.
Dat is een drogreden. De gemeente steekt als enige aandeelhouder van de Floriade BV namelijk ettelijke miljoenen in de Floriade. Aandeelhouders willen altijd exáct weten of hun centjes goed worden besteed. Die eisen transparantie. Waarom eist de gemeente dat dan niet?
Bovendien is er genoeg reden voor gezonde argwaan, want naast het opstappen van de RvC is ook de tweekoppige directie van de Floriade BV allang niet meer in functie. Tot er een nieuwe directie is aangesteld zwaait ambtenaar Remko Schnieders tot 1 januari in zijn uppie er de scepter.
‘Juist in een periode waarin belangrijke knopen moeten worden doorgehakt, heeft de gemeente alleenheerschappij’, stelde Bastiaan Malotaux (CDA) donderdagavond terecht. ‘Dat botst met het ‘op afstand’ houden van de organisatie.’
Onder druk van de raad, met name de PVV, beloofde Weerwind dat hij bij de Floriade BV gaat vragen of ze de notulen alsnog openbaar willen maken. Daarmee schuift hij de verantwoording listig af naar de BV.
Nee, juist nu moet het college haar verantwoording pakken. Als die notulen niet openbaar worden, is de lokale democratie stervende.

Gerelateerd

Garagebox
HV Almere
X