Kanttekening - Floriade gaat boven de democratie

11 februari 2019 11:28

Robert Mienstra

De vraag of het hele traject Floriade nog door inwoners en pers gevolgd en gecontroleerd kan worden, kan met ‘nee’ beantwoord worden. Democratie en Floriade gaan niet samen. Sterker nog, de Floriade gaat boven de democratie.

 

 • Met stijgende verbazing en uiteindelijk verbijstering beluisterden publiek, het landelijke en lokale journaille het debat over de Floriade op de Politieke Markt van donderdag 7 februari. Er werd gedebatteerd op basis van geheime stukken. Inwoners en de pers hadden geen inzage in de stukken. Het was dus een toneelstuk in de raadszaal. Sterker nog, een treurspel met als titel: Floriade gaat boven democratie.

  De raadsleden debatteerde over notulen, verslagen, documenten die zij vertrouwelijk hadden mogen inzien. De oppositie stelde dat het college gelogen had over de inhoud van gesprekken die plaats gevonden hadden tussen de Floriade BV en de gemeente en dat er essentiële informatie was achter gehouden voor de raad.
  Het collegepartijen beweerden dat er niets aan de hand was en dat de raad goed was geïnformeerd.
  Maar een groot deel van de documenten op basis van waarop werd gediscussieerd was geheim. Raadsleden wrongen zich in allerlei bochten om niet letterlijk te citeren uit de bronnen die ze vertrouwelijk hadden in gezien.
  Ze zijn gehouden aan die vertrouwelijkheid.

  Inwoners moeten kunnen controleren wat er in de raad gebeurt, net als de pers. Die laatste had maar een deel van het vertrouwelijk materiaal in handen.
  De discussie op de perstribune was: blijven we bij dit treurspel aanwezig of gaan we naar huis? We bleven, om de stemming over de motie van wantrouwen tegen wethouder Lodders af te wachten.
  18 raadsleden geloven hem niet meer, 25 hebben het volste vertrouwen in hem.
  De wethouder, en daarmee het college, liepen daardoor aanzienlijke schade op.