Kanttekening - GrijsRechts

25 mei 2020 09:00

'GroenLinks heeft 'groen' ingeruild voor 'pluche', zei voormalig raadslid Chris Jansen vorig jaar. De PVV'er schept er uiteraard een plezier in om de 'linkse kerk' flink te sarren, maar in het huidige college is GroenLinks inderdaad verworden tot een kleurloze partij die opzichtig de eigen wethouder Jan Hoek beschermt.

Waar landelijk partijleider Jesse Klaver met opgestroopte mouwen de standpunten van GroenLinks hip weet te maken bij een groot en jong publiek, lijkt de Almeerse fractie in een diepe slaap gesukkeld. 'GrijsRechts' wordt de partij in de wandelgangen genoemd.

Toch is die slappe houding van de partij maar schijn. GroenLinks heeft namelijk een cruciale rol in het voortbestaan van dit – toch al zo geplaagde – college, omdat wethouder Jan Hoek de Floriade in zijn portefeuille heeft. En de laatste weken wordt duidelijk dat het politieke enthousiasme voor de wereldtuinbouwtentoonstelling behoorlijk aan het afnemen is. De PvdA gaf dat twee weken geleden al ruiterlijk toe, maar het lijkt alsof nu ook VVD en Leefbaar Almere niet meer voorop in de Floriade-polonaise willen meelopen. En dat zijn toch coalitiepartijen.

Als één van die twee straks de keuze maakt om te stoppen met de Floriade, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat GroenLinks de stekker uit het college trekt.

En als de fractie dat zelf niet doet, dan doen de partijleden (voortgekomen uit activistische partijen als PSP, PPR, EVP en CPN) dat misschien zelf wel. De Floriade is immers bepaald geen stemmenmagneet en in hoeverre pikken de leden het dat hun partij ter linkerzijde lachend ingehaald wordt door de SP en de Partij voor de Dieren? En in 2022, vlak voor de Floriade, zijn er alweer verkiezingen.

Het is ook niet ondenkbaar dat er nog een belletje komt van het partijbestuur in Den Haag. De Floriade is immers een landelijk evenement en een Floriade-debacle onder leiding van een GroenLinks-wethouder zal Jesse Klaver niet leuk vinden.

Marcel Beijer

Jan Hoek (Archieffoto: Fred Rotgans)