Kanttekening - Gevaarlijk

14 januari 2020 07:54

Sinds 1 januari is de politieke partij NIDA vertegenwoordigd in de Almeerse gemeenteraad. Een bijzonder gegeven, want niet één Almeerder heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 op NIDA gestemd. Deze partij deed namelijk helemaal niet mee.
Dat NIDA nu toch een raadzetel heeft vergaard in Almere is het gevolg van de keuze van het ex-PvdA-raadslid Hassan Buyatui. Vorig jaar maart splitste hij zich van de fractie af, maar gaf zijn zetel niet terug aan de PvdA. Onder de naam 'Fractie Buyatui' ging hij in zijn uppie verder.
Daar kunnen we moreel alles van vinden, maar hij heeft formeel het recht daartoe. Een raadslid wordt immers als persoon gekozen.
Sinds 1 januari van dit jaar is het echter mogelijk geworden om als raadslid namens een andere partij actief te zijn in de raad. (Reglement van Orde, artikel 6 lid 4 en 5).
Dat kwam Buyatui mooi uit, want die wil bij de verkiezingen in 2022 meedoen namens de partij NIDA. En dus zit hij nu alvast als NIDA-raadslid in de gemeenteraad van Almere, zonder dat die partij dus heeft meegedaan in 2018.
Een aantal PvdA-stemmers is niet blij met de keuzes van Buyatui. Niet alleen omdat hij de zetel niet aan de PvdA teruggaf, maar ook omdat NIDA gebaseerd is op het gedachtegoed van de islam. Wie van mening is dat religie en politiek niet samengaan, heeft dus vette pech.
Goed beschouwd is dat Artikel 6 best een gevaarlijke regeling. NIDA zal geen kwaad in de zin hebben, maar stel nu eens dat volgende keer drie raadsleden van de partij waar u als lezer op heeft gestemd, besluiten een partij op te richten met zeer extreem gedachtegoed?
Die partij zou zomaar met drie zetels in de gemeenteraad kunnen komen.

 

Marcel Beijer