Kan Almeerse Yarden nog gered worden?

08 oktober 2020 15:20

Door Berlinda Hendrikse

ALMERE - Er drijven steeds meer donkere wolken boven uitvaartorganisatie Yarden uit Almere. De organisatie kampt al langer met financiële problemen, maar nu branchegenoot DELA afziet van de voorgenomen overname, is het voortbestaan van Yarden uiterst onzeker. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten: "Yarden beraamt zich op te nemen vervolgstappen."

Met 900 arbeidsplaatsen en 1,4 miljoen polishouders is uitvaartorganisatie Yarden uit Almere nummer twee in Nederland, na marktleider DELA. Toch gaat het al lange tijd niet goed met Yarden. Als oplossing voor de financiële problematiek besloot Yarden 390.000 polispakketten aan te passen. Dit stuitte op verzet bij een aantal afnemers van de polissen die, vooralsnog met succes, naar de rechter stapten om de aanpassingen voorlopig te laten terug te draaien. Yarden besloot hierop in hoger beroep te gaan. Direct gevolg van deze uitspraak is dat potentieel koper DELA besloot om een voorgenomen overname van Yarden af te ketsen. Reden hiervoor: teveel financiële onzekerheid over de uitkomst van de polis-aanpassingen. Grote vraag is nu hoe Yarden overeind kan blijven, zonder deze overname.

Hoger beroep

Een woordvoerder van Yarden legt uit: "In oktober 2019 kondigden DELA en Yarden een voorgenomen overname aan. Voor DELA was het belangrijk dat Yarden zelfstandig financieel in herstel zou blijven. Yarden voerde een herstelactie door maar een kleine groep polishouders verzette zich onlangs daartegen. De rechter stelde hen voorlopig in het gelijk, in afwachting van een definitieve uitspraak. Yarden gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. Het kan nog jaren duren voordat de rechtmatigheid juridisch is getoetst. DELA wacht die ontwikkeling niet af en heeft besloten Yarden niet over te nemen."

Vervolgstappen

Het terugtrekken van DELA is een zware dobber voor Yarden, met 900 mensen in dienst. Op de vraag of Yarden ook zonder DELA kans van overleving heeft, antwoord de woordvoerder: "Yarden beraadt zich op de te nemen vervolgstappen. Yarden blijft haar diensten leveren en uitvaarten gaan gewoon door." De woordvoerder laat desgevraagd weten dat er momenteel geen andere partijen in beeld zijn voor een mogelijke overname. Op de vraag wanneer er duidelijkheid komt over de toekomst van Yarden, laat de woordvoerder weten: "Daar kunnen we op dit moment nog geen uitspraken over doen."

Het hoofdkantoor van Yarden aan de Transitorstraat in Almere. (Foto: aangeleverd)