Jubilerende stichting Noodopvang Stedenwijk hoopt overbodig te worden

12 november 2020 12:30

STEDENWIJK – De Stichting Noodopvang Stedenwijk bestaat vijf jaar. Sinds de oprichting in 2015 bood de Noodopvang vijftien gezinnen met in totaal vijfendertig kinderen een veilig dak boven hun hoofd.

"Soms zit alles tegen en lukt het je niet om zelf uit de problemen te komen", zegt bestuursvoorzitter Dirk Verzijl. "Dit kan iedereen gebeuren, maar als het om een gezin met kinderen gaat dat op straat komt te staan, is de situatie nog nijpender. Wij bieden deze gezinnen in nood tijdelijk onderdak en samen met professionals helpen we het leven weer op de rit te krijgen."

Gezinnen kunnen om heel diverse redenen dakloos raken. Soms omdat ze door verlies van een baan de hypotheek niet meer kunnen betalen. Andere gezinnen komen op straat te staan na een heftige scheiding of kunnen na een explosieve situatie niet meer bij familie inwonen."

Zuiderpoort

Stichting Noodopvang Stedenwijk is in 2015 opgericht vanuit de kerkelijke organisatie De Zuiderpoort en heeft twee woningen in bruikleen. Per jaar worden drie tot vier gezinnen geholpen. Verzijl: "Inmiddels zijn er zelfs twee baby's geboren in de Noodopvang. Ik ben heel blij dat we deze mensen hebben kunnen helpen om weer zicht op een toekomst te krijgen toen de nood hoog was."

De goede samenwerking met het Leger des Heils en de gemeente is daarbij essentieel; door de enorme complexiteit van de regels is het voor veel mensen onmogelijk om de juiste hulp alleen te vinden. Bovendien is het noodzakelijk voor de doorstroming uit de tijdelijke woningen dat er zo snel mogelijk een urgentieverklaring wordt gegeven.

Vraag blijft groot

De vraag naar tijdelijke noodopvang is en blijft groot. Verzijl: "Toen wij begonnen, hielpen we mensen die in de problemen waren geraakt door de financiële crisis. Inmiddels zie je dat het enorme woningtekort in onze stad voor meer problemen zorgt. En nu zien de we de eerste gevolgen van COVID-19. Je hoopt als mens dat een stichting als de onze ooit overbodig raakt. Voorlopig is dat nog niet in zicht en gaan wij door naar ons volgende jubileum. Daar kunnen we alle hulp bij gebruiken."

Stichting Noodopvang Stedenwijk is afhankelijk van vrijwilligers en donaties. Meer informatie http://stichting-noodopvang-stedenwijk.nl/