Joodse gemeenschap vraagt tevergeefs bescherming

22 oktober 2019 07:00

Door Marcel Beijer

ALMERE – De joodse gemeenschap in Almere heeft bij de gemeente tevergeefs om bescherming gevraagd. Na de antisemitische aanslagen in Halle (Duitsland) op 9 oktober durft een deel van de gemeenschap niet meer naar de synagoge.


Rabbijn Stiefel maakt zich zorgen over de onrust in zijn gemeenschap. "De aanslagen vielen precies tijdens Jom Kipoer, de Grote Verzoendag. Dan gebruiken wij geen mobiele telefoons. De politie kwam ons vertellen van de aanslag in Halle en hield onze synagoge die dag goed in de gaten."Stiefel zegt al jaren met de gemeente Almere in gesprek te zijn om de synagoge beter te beveiligen. "We hebben een goede relatie met zowel de politie als de gemeente. Maar extra beveiliging krijgen we helaas niet omdat er op het stadhuis geen signalen binnenkomen van dreiging."

Kwaad doen
De rabbijn snapt die opstelling niet. "Iemand die ons kwaad wil doen gaat natuurlijk niet van tevoren het stadhuis opbellen. Nu wordt er voorbijgegaan aan de toenemende angst binnen onze gemeenschap. Als rabbijn heb ik de verantwoording dat de joodse gemeenschap veilig is en zich vooral veilig vóelt. Zelfs nu er nog niets ernstigs is gebeurd. Ik vind dat de gemeente Almere hierin ook haar verantwoording moet nemen."

Liever niet profileren
Stiefel is huiverig om om zijn verhaal te vertellen. De reden daarvoor is dat de joodse gemeenschap zich liever niet nadrukkelijk wil profileren. "We zien dat het antisemitisme toeneemt. Wereldwijd, maar ook in Almere. Tien jaar geleden koos ik nog zeer bewust voor openheid, maar dat kan helaas echt niet meer.Als we al eens een openbare aankondiging doen, maken we twee versies: één voor onze gemeenschap en één waarin we het adres van de synagoge weglaten. Wie op internet op zoek gaat naar het adres, zal het ongetwijfeld vinden, maar we lopen er liever niet mee te koop."

Noodzakelijk
Stiefel is inmiddels aan deze voorzichtigheid gewend, zegt hij. "Het is verschrikkelijk dat het noodzakelijk is, maar we hebben er nu eenmaal mee te maken. Op verschillende plaatsen in Nederland staat er marechaussee tijdens bijeenkomsten in de synagoge. In Almere gelukkig niet, maar een betere bescherming zou echt wenselijk zijn. Er zijn mensen die wegblijven uit de synagoge omdat ze zich onveilig voelen. Dat kan als overdreven reactie gezien worden, maar als rabbijn maak ik me daar ernstig zorgen over."

Gemeente
Burgemeester Franc Weerwind stelt in een reactie begrip te hebben voor de toegenomen angst, zeker na de aanslag in Halle. "Ik heb regelmatig constructief overleg met de rabbijn. En ook de politie heeft goed contact en houdt de synagoge in de gaten. Maar er zijn geen signalen die de noodzaak voor extra beveiliging rechtvaardigen. De raad heeft onlangs besloten dat ook niet bij moskeeën te doen."


Veel geld

De joodse gemeenschap heeft na de afwijzing uit het stadhuis inmiddels zelf voor extra beveiliging gezorgd. "Om geen slapende honden wakker te maken ga ik niet zeggen wélke maatregelen we genomen hebben", laat de rabbijn weten. "Maar zoiets kost enorm veel geld. Daardoor kunnen we als gemeenschap andere dingen niet meer doen."

Gerelateerd

Garagebox
EHBT
X