"Jongeren moeten een podium krijgen voor creativiteit"

31 juli 2020 11:40

Door Berlinda Hendrikse

ALMERE – Volgende week vindt in Almere voor het eerst het Haven Theater plaats. Zeven avonden lang krijgen creatievelingen letterlijk en figuurlijk een podium om hun talent tot uiting te brengen. En dat is hard nodig volgens de organisatoren Jeroen van der Meulen en Leo van Heijningen van Creative Artlabs Almere: "We moeten als stad zorgen dat cultuur belangrijk blijft, voor zowel de makers maar zeker ook voor de inwoners van Almere."

Van der Meulen en Van Heijningen zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor het Haven Theater. "Op maandag 10 augustus barst het los," vertelt Jeroen van der Meulen, samen met Leo van Heijningen initiatiefnemer van het Haven Theater. "Een week lang is er elke avond een ander thema waarop jong talent hun kunsten kunnen laten zien. Zo is er een Spoken Word-avond, maar ook een Herrie-avond voor bands, er is toneel, film: alles komt aan bod." `

Frustratie

De initiatiefnemers kwamen op het Theater-idee toen tijdens corona al hun geplande evenementen noodgedwongen werden afgelast. "Ineens ging er niets, maar dan ook helemaal niets meer door," vertelt Van der Meulen. "Wat een ellende. Maar het zit niet in mijn aard om niets te gaan doen, daar ben ik te positief voor. Ik ben toen gaan kijken naar wat er nog wel mogelijk was.'
Samen met Van Heijningen werd daarom in mei een online streaming bedacht als alternatief voor het bevrijdingsfestival. En met succes. Van Heijningen vertelt: "Het idee was eigenlijk puur uit frustratie ontstaan. We willen iets kunnen doen, voor de jongeren en door de jongeren. Maar de streaming was zo'n succes, er keken meer dan 5000 mensen, dat we meteen wisten: dit willen we gaan uitbreiden."

Haven Theater

Die uitbreiding is er nu in de vorm van het Haven Theater. "Het is zo belangrijk voor de jongeren dat ze kunnen experimenteren. Dat ze letterlijk en figuurlijk een podium krijgen om te doen wat ze leuk vinden. Of dat nu toneelspelen, een film maken of in een band spelen is, dat maakt niet uit. Die ruimte moet er gewoon zijn, juist in tijden van corona, maar zeker ook daarna.

" Van der Meulen benadrukt dat het niet alleen voor de makers van kunst belangrijk is, ook voor de inwoners van Almere is het belang groot. "Natuurlijk is nu met corona de verveling al wat groter, want we kunnen nog lang niet overal heen, maar ook hierna willen we aan de Almeerders laten zien wat we aan talent in huis hebben. We willen ze deelgenoot maken van wat voor talent de stad heeft te bieden. Daarom zijn we ook zo blij met het Haven Theater dat een week lang mooie dingen laat zien aan iedereen in Almere"

Creative Artlabs Almere

Creative Artlabs Almere (CAA) is de broedplaats voor startende en gevorderde Almeerse makers. Dit is de plek waar zij kunnen experimenteren, inspiraties opdoen en vooral hun kunstzinnige ei kwijt kunnen. CAA legt graag verbinding tussen verschillende artiesten/kunstenaars, podia en kunstvormen. Hieruit ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden en bijzondere kunstcreaties. Bij CAA vinden de artistieke creaties en diverse kunstvormen een passend podium.

Reserveren

Deze eerste editie van Haven Theater vindt plaats op het buitenpodium van CAA in het oude politieburo (Bivak 1) in Haven. Kaartjes reserveren kan op www.haventheater.nl of via het Haven Theater evenement op de Facebookpagina van Creative Artlabs Almere. CAA is te volgen op Instagram en Youtube.

De toegang is gratis. Reserveren is wel verplicht, vanwege de coronamaatregelen is er een beperkt aantal fysieke plaatsen beschikbaar. De voorstellingen worden echter ook allemaal live uitgezonden via de streaming platformen van Creative Artlabs Almere.

Leo van Heijningen en Jeroen van der Meulen van Creative Art Labs Almere. (Foto: Leo van Heijningen)