Johan de Leeuw (AP/OPA) wil tijdelijke woningbouw

26 november 2020 10:10

Door Robert Mienstra

ALMERE – Johan de Leeuw (fractievoorzitter AP/OPA) wil dat er liever vandaag dan morgen tijdelijke woningbouw in Almere komt om de woningnood in Almere op te lossen. Hij verwijt wethouder van wonen, Julius Lindenbergh (VVD) dat die oneigenlijke argumenten gebruikt om tijdelijke woningbouw in de stad tegen te houden.

"De wethouder zegt dat het ontwikkelen van tijdelijke woningbouw dezelfde doorlooptijd heeft als permanente woningbouw. Dat is grote onzin. Amsterdam gaat 3000 tijdelijke woningen neerzetten. Daar komt een straat per maand bij. Ook in tal van andere steden gebeurt dat. Maar niet in Almere."

De raad en het college kijken er naar en doen niets aan de woningnood, vindt De Leeuw. "De ambtenaren in het stadhuis willen geen tijdelijke woningbouw, en de wethouder en ook de raad laten hun oren hangen naar die ambtenaren. Dat is de omgekeerde wereld. De wethouder moet de baas zijn over de ambtenaren en de raad over het college. En nu zijn de Almeerders de dupe van dit slappe beleid."

Argumentatie

De Leeuw vindt dat er in Almere een vakwethouder van wonen moet zijn. "Lindenbergh heeft veel verstand van cijfertjes. Technisch gezien heeft hij een goede begroting voor de stad gemaakt, maar van woningbouw heeft hij geen verstand. Hij is al de vijfde wethouder op rij die zich met wonen bezighoudt. Het ligt mede daardoor gewoon stil met de woningbouw in Almere. We kunnen wel windmolens bouwen in Almere, maar geen huizen. Het is te gek voor woorden", zegt De Leeuw boos. "Tijdelijke woningen worden tegenwoordig al compleet voorbereid in de fabriek. Je hoeft ze alleen nog maar in elkaar te schroeven. Andere steden doen dat voortvarend. In Amsterdam gebruiken ze pecies de tegengestelde argumenten van Almere: juist wel de snelheid van bouwen. De tijdelijke woningen kunnen levensloop bestendig gemaakt worden en zelfs compleet met waterstofverwarming worden afgeleverd. Als de tijdelijke woningen ergens anders nodig zijn, kunnen ze makkelijk worden verplaatst. Kortom, de argumentatie van de wethouder snijdt geen hout."

Aanpakken

Het raadslid wil dan ook dat de gemeenteraad het heft in handen neemt en ervoor moet zorgen dat de woningnood wordt aangepakt met tijdelijke woningbouw. "De coalitie vindt het allemaal prachtig wat de wethouder zegt, maar we zijn in de raad geen wethoudersvertegenwoordiging, maar volksvertegenwoordiging. De Almeerders willen wonen en geen slappe praat."

Johan de Leeuw (AP/OPA): "We kunnen wel windmolens bouwen in Almere, maar geen huizen." (Foto: aangeleverd)