Inschrijving voor Architectuurprijs Almere 2020 geopend

11 juli 2020 19:00

Door Petra Onderwater

ALMERE – Met het openstellen van de inschrijving heeft Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) het startschot gegeven voor de tweejaarlijkse editie van de Architectuurprijs Almere (APA). Architecten en opdrachtgevers kunnen hiervoor weer hun beste, meest bijzondere Almeerse project inzenden.

In 2018 riep de vakjury Het Tuinhuis in Almere Haven, een ontwerp van Korthtielens Architecten, uit tot winnaar. "Een hele eer", blikt Gus Tielens van Korthtielens Architecten terug. "Deze prijs is een mooi initiatief, omdat het de ontwikkelingen en de kwaliteit van de architectuur in Almere zichtbaar maakt voor een groot publiek."

Met Het Tuinhuis heeft Korthtielens Architecten een nieuw appartementencomplex gerealiseerd in een van de oudste wijken van Almere, de Wierden. "Daar was behoefte aan een mogelijkheid voor ouderen om door te stromen naar een gelijkvloerse woning binnen de eigen wijk", vertelt Tielens. "Dit is in samenspraak met de buurtbewoners gedaan en met veel respect voor het landschap. Het is een compact gebouw geworden, met veel ruimte voor de tuinen eromheen en met grote balkons voor direct contact met de omgeving."

Aandacht

Dankzij de Architectuurprijs is het project flink onder de aandacht gebracht. "Als je met verschillende partijen zo lang aan een project hebt gewerkt, wil je ook dat het wordt gezien en wil je weten hoe het uiteindelijk is ontvangen", aldus Tielens. "Het was heel mooi om te horen dat de bewoners het gebouw ervaren zoals wij het hadden bedoeld en dat zij ook heel trots zijn dat 'hun' complex deze prijs heeft gewonnen."

Ook de mening van de Kinderjury vond Tielens de moeite waard. "Zij kijken onbevangen, zonder enige bagage, naar zo'n ontwerp. Het Tuinhuis is bijvoorbeeld gemaakt van hout en gewassen beton. Dat laatste roept bij mensen wellicht associaties op met de bekende grindtegels die in de jaren '70 zo populair waren, maar de Kinderjury vond het juist heel bijzonder om die grindsteentjes in het beton te zien."

Kers op de taart

Dit jaar dingt Korthtielens Architecten niet mee naar de APA. "Omdat wij hier geen projecten meer hebben gerealiseerd sinds die tijd. Maar ik kan het alle architecten en opdrachtgevers zeker aanraden om hun Almeerse projecten in te sturen. Het is een mooie manier om architectuur bespreekbaar te maken en te laten zien wat er op het gebied van innovatieve ontwikkelingen allemaal gebeurt. Dan gaat het nog niet eens om het winnen, al was dat voor ons natuurlijk wel de kers op de taart."

Projecten aanmelden

Iedereen van wie een ontwerp is gerealiseerd in Almere kan meedingen naar de Architectuurprijs Almere 2020. Dat kan een ontwerp zijn van een gebouw, maar ook van een openbare plek zoals een park, tuin, plein, buurt, erf, kunstwerk, buurtcentrum, sportcomplex of landschap, gerealiseerd ná 2018. De ontwerper, architect en architectenbureau van het winnende project ontvangen een trofee en een geldbedrag van 2500 euro.

Aanmelden kan nog tot en met 21 september. De spelregels om in te zenden staan op www.architectuurprijsalmere.nl. De winnaar wordt bekendgemaakt op 29 november.

Jury- en publieksprijs

KAF heeft dit jaar een volledig vrouwelijke vakjury benoemd: Prof. Dikkie Scipio (architect, bouwer, ontwerper, schrijver en founding partner van KAAN Architecten), Tracy Metz (journalist, auteur en presentator) en Ivonne de Nood (landschapsarchitect, strategisch adviseur en bestuursadviseur van de wethouder Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling en de wethouder Ruimte, Wonen, Wijken in Almere).

Ook de kinderjury – bestaande uit leerlingen van OBS Het Samenspel - beoordeelt mee. Verder wordt dit jaar in samenwerking met Almere Deze Week aan alle inwoners van Almere een stem toegekend voor de Publieksprijs.

Wethouder Hilde van Garderen reikte in 2018 de Architectuurprijs Almere uit aan Gus Tielens en Wieshant Manna van Korthtielens Architecten. (Foto: Maarten Feenstra)

Gerelateerd

Kringloop
HV Almere