Huurders De Voetnoot komen in verzet tegen sloopplannen

03 augustus 2020 11:45

Door Marcel Beijer

STAD CENTRUM – Huurders van gebouw De Voetnoot komen in verzet tegen de plannen om het pand te slopen om nieuwbouw te realiseren voor Hogeschool Windesheim. Naast een petitie, die inmiddels al ruim 880 keer is ondertekend, worden ook acties voorbereid. Een speciale website moet Almeerders mobiliseren.

"De Voetnoot is een dynamische en culturele broedplaats, midden in het centrum," zegt grafisch ontwerper Frank Langedijk die al twaalf jaar een ruimte huurt. "De Voetnoot is de afgelopen jaren voor heel veel geld gerenoveerd en kan nog tientallen jaren mee. Dit is kapitaalvernietiging."

Twee weken geleden lieten de eigenaren van Café op 2, ook gevestigd in De Voetnoot, weten dat ze zich overvallen voelden door de plannen van de gemeente en Windesheim. Ook Langedijk voelt zich voor het blok gezet, evenals mede-huurder Hetty Cramm die er een atelier heeft. "De gemeente zegt met een alternatieve locatie te zullen komen, maar als ik hier moet verdwijnen dan stop ik ermee. We zitten hier zo mooi midden in het centrum. We vinden nooit meer iets terug op zo'n mooie plek met zo'n schappelijke huurprijs."

Langedijk is het daarmee eens: "Het is aan de buitenkant misschien niet het mooiste pand om te zien. Echt zo'n functioneel pand uit de jaren '80. Maar van binnen is het ruim en heeft het sfeer. " Cramm: "Afgelopen voorjaar hebben we nog een enquête gehouden. Niemand wil hier weg."

Doordrukken

"Dit is het zoveelste prestigieuze plan dat de gemeente er doorheen wil drukken", stelt Langedijk. "Dat begon al met de bouw van het theater. De Almeerders mochten stemmen en kozen voor het ontwerp van Daniël Libeskind, maar de gemeente koos desondanks voor het huidige pand, KAF. Ook de Floriade wordt doorgedrukt. En nu moet De Voetnoot gesloopt worden. Terwijl er enorm veel leegstand in de stad is. Van wie is de stad eigenlijk? Van de bewoners. Het wordt echt tijd dat we nu eens een tegengeluid laten horen."

Petitie

Dat geluid wordt merkbaar via acties. De website stop-sloop-de-voetnoot.nl dient als plek waar Almeerders zich op de hoogte kunnen laten stellen van de acties. Zo wordt onder meer een petitie gestart en acties voorbereid. Cramm: "Ik ben niet zo van het actievoeren, maar ik merk dat ik hier heel verdrietig van wordt. Waarom moet Windesheim precies op deze plek bouwen? Scholen zitten meestal niet op een dure A-locatie, maar aan de rand van een stad. Er is rond het station voldoende ruimte. Nee, we laten ons De Voetnoot niet zomaar afpakken."

"Dit pand ademt cultuur en geschiedenis", besluit Langedijk. Eerst zat de bibliotheek er, toen het CKV en nu verschillende creatievelingen. Je gaat pas iets missen als het er niet meer is. Terwijl we De Voetnoot zouden kunnen laten uitgroeien tot dé culturele hotspot van Almere met voorstellingen, exposities, filmhuis en theater. Dat is juist was Almere nodig heeft."

De huurders willen de Voetnoot beschermen. Hier doen ze dat symbolisch door (op 1,5 meter afstand) een ketting rond het pand te vormen. (Foto: aangeleverd)