Humor, spektakel en robots met een eigen wil in voorstelling Vis a Vis

12 juni 2019 10:38

Door Petra Onderwater
ALMERE – Spektakel, technische hoogstandjes, een spannend decor, verrassende special effects en een verhaal vol humor, maar ook ontroerende momenten. De nieuwe voorstelling ROBOT bevat weer alle ingrediënten die we inmiddels van het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis gewend zijn. De toeschouwers worden meegenomen naar de nabije toekomst, waar zorgrobots de normaalste zaak van de wereld zijn. Een ouder echtpaar probeert echter wanhopig het heft in eigen hand te houden.

 


Almere DEZE WEEK bracht vorige week een bezoek aan de openluchtvoorstelling die wordt gespeeld op het eigen terrein van Vis à Vis aan de Muiderzandplaats 1, bij het Almeerderstrand. We zien hoe Betty en Aad in de betonnen stad van de toekomst hun eigen nostalgische plekje hebben gecreëerd dat herinnert aan de ‘oude tijd’. Ze leiden een zelfvoorzienend bestaan en verbouwen zo goed en kwaad als het kan hun eigen gewassen. Aad heeft op zijn eigen hout-touwtje-manier wel geprobeerd de boel te automatiseren voor zijn invalide vrouw. Zo zwaaien de deuren vanzelf open als zij met haar rolstoel naar binnen wil, wordt het eten via een lopende band met horten en stoten opgediend en wordt Betty met rolstoel en al de lucht in getakeld om haar groentetuin water te kunnen geven, tot hilariteit van de toeschouwers.

Zorgrobot


Aad doet alles om z’n vrouw zo goed mogelijk te verzorgen en ze leiden een gelukkig bestaan, tot een inspectie van Human Care hun leven overhoop gooit. Als er geen dure zorgrobot wordt aangeschaft voor Betty, moet ze naar een zorginstelling. Aad haalt alles uit de kast om dit laatste te voorkomen, maar tevergeefs. Dan komt - als door het lot bepaald - zorgrobot Shiny in hun leven. Een charmante verschijning die zich vol overgave over Betty ontfermt, maar Aad daarbij keihard aan de kant schuift.

Eigen wil


In deze sciencefiction-comedy speelt regisseur Michael Helmerhorst met het cliché van de robot die een bedreiging vormt voor de mensheid. De robots in het stuk lijken een eigen wil te hebben. Ze volgen lang niet alle commando’s klakkeloos op, wat leidt tot komische situaties. Het is een hele fysieke voorstelling, waarbij de acteurs het verhaal vooral visueel moeten overbrengen. En dat doen ze met verve. Daarnaast zorgen de technische hoogstandjes en special effects ervoor dat je als toeschouwer ogen te kort komt.

Première en Midzomernacht Special


Na de eerste speelweken gaat ROBOT zaterdag 15 juni officieel in première. De voorstelling is nog te zien tot en met 14 juli en van 14 augustus tot en met 22 september. Er kan vooraf worden gedineerd in restaurant De Rode Haring bij Vis à Vis. Elke vrijdag en zaterdag wordt de avond afgesloten met live muziek. Op zaterdag 22 juni is er een Midzomernacht Special, inclusief theatraal avondprogramma, de voorstelling ROBOT en muzikale afsluiting (speciaal tarief).
Meer informatie en kaartverkoop via www.visavis.nl.

Gerelateerd

123inkt
Ondernemersplein Gemeente Almere