Honkbaltalent Zico dankzij crowdfunding naar tweede plek op EK

12 augustus 2019 06:32

Door Wesley Verboom
STEDENWIJK - “Ik ben trots op onze tweede plek. Het is voor de eerste keer in achttien jaar dat het Nederlands team Onder 12 de finale van een EK heeft gehaald”, zegt een trotse Zico Atmopawiro. Het Almeerse honkbaltalent werd recent vice-Europees Kampioen in Tsjechië.


De net 12-jarige Zico verloor in de finale van Italië. “In de poulefase speelden we ook tegen hen en toen wonnen we. In de finale hadden wij het lastiger en kwamen we minder vaak op de honken tijdens het slaan”, vertelt Zico, spelend bij de Amsterdam Pirates en Scimitars. Het talent stond bijna de hele finale in het veld.
Het was overigens nog spannend of Zico en zijn teamgenoten deel mochten nemen aan het EK, omdat de honkbalbond niet alle kosten kon dragen. Daarom startte hij samen met zijn teamgenoten onder meer een crowdfunding-campagne. De talenten haalden bijna 15.000 euro op. “De acties verliepen heel goed. We hebben onder meer eten verkocht tijdens wedstrijden, lege flessen ingezameld en media aangeschreven, waaronder de Almere DEZE WEEK.”

Weer tweede

Nauwelijks twee weken later werd het talent uit Stedenwijk opnieuw tweede van Europa. Ditmaal kwam hij met het Little League team Amsterdam, nadat hij met die ploeg eerder kampioen werd van Nederland, in actie in Polen. “Helaas verloren we toen opnieuw in de finale van de Italianen met 1-0. We waren er zo dicht bij om de Little League World Series in Amerika te spelen (de winnaar kwalificeert zich, - red.), maar ook deze prestatie is mooi.”
Nieuwe uitdagingen

Na de zomer wachten enkele nieuwe uitdagingen voor Zico. Zo gaat hij naar de middelbare school en moet hij proberen om aan te haken bij een hogere leeftijdscategorie. “Omdat ik twaalf ben geworden, mag ik niet meer uitkomen voor Onder 12 en moet ik me richten op Onder 15. Tussenliggende teams zijn er niet. Dit betekent dat de stap naar een volgend vertegenwoordigend team erg groot is, maar ik ga mijn stinkende best doen”, besluit het talent, dat droomt van spelen in de Amerikaanse profcompetitie en recent is begonnen met een voedingsschema, zodat hij sterker wordt en daardoor nog beter kan presteren.

Gerelateerd

Kringloop
123inkt
X