Het weer deze weekHogedrukgebieden goeddeels weersbepalend

16 maart 2011 06:00

ALMERE - Veelal bepalen hogedrukgebieden het weerbeeld gedurende het voorjaar. Het onderkoelde zeewater om ons heen (na de winter) in West-Europa is daarbij een niet onbelangrijke factor. Die hogen hebben namelijk de voorkeur zich te manifesteren boven die koele gebieden.


Hogedrukgebieden blijven het voornamelijk voor het zeggen hebben tot na het komende weekend. Richting het einde van deze week komt er een tijdelijke verstoring en wordt de positieve invloed van het hogedrukgebied ondermijnd door zwakke uitlopers van depressies.
Woensdag is er nog flink wat zon in Almere en is het met 10 graden niet bepaald warm, maar de maartzon maakt veel goed.
Op donderdag oogt het veel bewolkter en zal het ook wat kouder aanvoelen.
Vrijdag wordt de regenkans vrij groot als dus de wisseling van de wacht optreedt tussen het ene hogedrukgebied en de nieuwe, opvolgende vennoot.
Daarna zou het weer zich weer moeten gaan herstellen en komt er geleidelijk weer meer zon, worden de nachten weer wat kouder (nachtvorstkans in de loop van het weekend) en komt de wind weer in de noordoosthoek terecht.
Het vervolg richting eind maart is interessant, maar niet voor de lenteminnenden. De lente lijkt nog ver weg.
Waarschijnlijk stelt zich dan een noordelijke stroming op met maartse buien (sneeuw en hagel). Dit is een klassieke situatie die we wel vaker zien rond 24 maart. Toch is maart de wispelturigste maand van het jaar en het kan best zo zijn dat er hier volgende week wordt gesproken over 20-22 graden voor diezelfde periode.
Meer weer op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 5, max. 10, wind ono. 3-4, neerslag 5% en zon 70%
Donderdag min. 5, max. 7, wind n. 3-4, neerslag 20% en zon 20%
Vrijdag min. 4, max. 8, wind w. 3-4, neerslag 65% en zon 35%
Zaterdag min. 2, max. 9, wind nnw. 3-4, neerslag 40% en zon 65%
Zondag min. 1-2, max. 9, wind nno. 3-4, neerslag 35% en zon 60%