Het weer deze weekGroeizaam weer met kans op topmaxima

30 maart 2011 05:00

ALMERE - Met wat geluk is het in het aanstaande weekend even bijna zomer en beleven we een eerste echte lentevleug in Almere. Vaak is er sprake van een thermisch klapstuk tijdens de eerste fase van april en dan kan het kwik pardoes de 20 graden overstijgen. Zo'n aprilse warmteoprisping duurt vrijwel altijd kort en maximaal drie dagen.


Gaan wij er inderdaad drie warme dagen uitpersen vrijdag, zaterdag en zondag, of blijft de warmte beperkt tot een enkele dag? Aanstaande zondag weten we het. Tot die tijd merken we dat er een weersverandering aan zet is.
Deze woensdag is het zonnige karakter van het weer al goeddeels verdwenen en kan er zelfs enige tijd regen vallen; een schaars artikel deze maartmaand, want de maand komt uit bij de allerdroogste maartmaanden van de afgelopen honderd jaar.
Het weer krijgt een groeizaam karakter en dat is natuurlijk voorspoedig voor de planten, maar tegelijkertijd komt ook het onvermijdelijke onkruid op.
De nachtvorst is nu geheel verdwenen en de nachttemperaturen komen zelfs amper meer beneden de 10 graden tot in het weekend.
De wind waait de komende dagen uit het zuidwesten en voert dus zachte lucht aan met zo nu en dan wat regenstoringen.
Op vrijdag komt er weer meer zon en stijgt het kwik waarschijnlijk al tot in het traject 15-17 graden.
Het vervolg is dus rooskleurig met een mogelijke toptemperatuur op zaterdag. Het luistert wel nauw, zeker in deze tijd van het jaar. Er zijn vergelijkbare situaties bekend waarop het geen 20 graden werd, maar een schamele 10 graden slechts.
Meer weerinfo op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 3, max. 14, wind zzw. 4, neerslag 45% en zon 60%
Donderdag min. 8, max. 13, wind zw. 4, neerslag 40% en zon 25%
Vrijdag min. 10, max. 15, wind zw. 4, neerslag 30% en zon 25%
Zaterdag min. 9, max. 21, wind z. 4, neerslag 25% en zon 70%
Zondag min. 8, max. 13-20, wind zw. 4, neerslag 55% en zon 50%