Het weer deze weekAprilletje zoet doet het nog steeds goed

13 april 2011 05:00

ALMERE - De eerste decade, de periode 1 tot en met 10 april, was de warmste periode in de grasmaand van de afgelopen honderd jaar. Gemiddeld kwam de temperatuur uit op bijna 12 graden in Almere.


Na een onberispelijke maandag, was het op dinsdag een jas koeler bij een stevige wind. Deze woensdag en ook de komende dagen knapt het weer op. Het blijft zo goed als droog tot en met het weekend, de zon komt er meestal goed bij en de temperatuur gaat weer wat in de lift.
De nachten worden na woensdag kouder, met nog steeds die kans op nachtvorst. De voorjaarsdroogte wordt voorlopig geprolongeerd en het aantal natuurbranden zal er binnenkort niet minder op worden.
Opvallend is deze maand is dat noordelijke koude-injecties nog niet hebben plaatsgevonden. Vrijwel ieder jaar maken we wel eens mee dat er in april een paar dagen een koude ‘noorder’ waait. De kou was tot voor kort wel steeds present boven Noord-Europa, maar kon ons niet bereiken.
In 2007 begonnen we aan de warmste fase zo vroeg in het seizoen ooit. Op 15 april werd tot bijna 30 graden gemeten en de grasmaand was toen recorddroog, recordzonnig en onovertroffen warm.
Vlakke hogedrukgebieden blijven voorlopig weersbepalend en waarschijnlijk houden we deze situatie ook in het aanstaande weekend.
Na het weekend zou een wat wisselvalliger periode kunnen aanbreken, maar misschien wordt deze ontwikkeling al spoedig weer in de kiem gesmoord. De droogte lijkt deze maand immers steeds aan het langste eind te trekken.
Meer weer is er op www.weerprimeur.nl.

Woensdag min. 4, max. 12, wind wnw. 3-4, neerslag 15% en zon 90%
Donderdag min. 3, max. 13, wind wzw. 3-4, neerslag 20% en zon 80%
Vrijdag min. 3, max. 14, wind ozo 3-4, neerslag 15% en zon 85%
Zaterdag min. 4, max. 15, wind w. 3, neerslag 15% en zon 85%
Zondag min. 5, max. 15, wind zw. 3-4, neerslag 20% en zon 80%