Het Klein Theater Almere komt in 2019 met drie producties

26 november 2018 09:52

Door Petra Onderwater
ALMERE – Stichting Het Klein Theater Almere heeft niet stilgezeten na hun allereerste voorstelling eind 2017. Bestuursleden Sanny en Martin van den IJssel en Joke van Geer hebben ambitieuze plannen. “In het nieuwe jaar komen we met een korte locatievoorstelling, een avondvullende voorstelling en een kindervoorstelling.”


In de woning van Sanny en Martin staan verschillende decorstukken die onderdeel lijken uit te maken van hun interieur, maar die straks in de voorstellingen zullen worden gebruikt. "We hebben helaas geen eigen opslag, maar sinds deze week gelukkig wel een repetitieruimte die beschikbaar wordt gesteld door een Almeerse ondernemer", vertelt Martin.
Sanny en Joke hebben meer dan dertig jaar toneelervaring en Martin heeft evenzoveel bestuurservaring in de toneelwereld. In oktober 2017 richtten zij met medewerking van Mooi Zo Goed Zo en notaris Trip de stichting Het Klein Theater Almere op. “Onze doelstelling is om amateurvoorstellingen van hoog niveau te produceren. Absurdistisch, artistiek, met een inhoudelijke relevantie en educatief. Maar wel altijd zorgend voor een lach op het gezicht bij het publiek.” Hun eerste voorstelling ‘Ik huil mijn vaders tranen’ leverde veel positieve reacties op. “Zo heeft Collage, die het aanbod voor kunst- en cultuuronderwijs in Almere verzorgt, ons gevraagd er een lesbrief bij te maken zodat ze ons kunnen opnemen in hun bestand.”

Uitzichtloos


Voor het komende jaar zijn drie producties in de maak, onder regie van Chantal Demarteau. “De korte voorstelling 'Uitzichtloos' gaat over twee personen op een klapstoeltje die in een eindeloze discussie zijn verwikkeld over hun uitzicht, terwijl twee engelachtige figuren daar constant commentaar op geven”, vertelt Sanny. “Dit twintig minuten durende stuk leent zich vooral als voorprogramma of nevenprogramma op locatie. We voeren hiervoor gesprekken met diverse partijen en hopen het stuk komend jaar meerdere malen op verschillende plekken te kunnen spelen.”
‘Voor Barbara’ is een avondvullend toneelstuk, geschreven door Martine Faber, dat in juni wordt gespeeld in de Reigers Inn. Een romantisch verhaal over een vrouw die de confrontatie aangaat met het verleden wanneer haar dochter Barbara een donornier nodig heeft. De vrouw gaat hiervoor op zoek naar de vader van Barbara, met wie zij ruim dertig jaar geleden een kortstondige verboden relatie had en die niet weet dat hij een dochter heeft.

Kindervoorstelling


"Tot slot staat in december 2019 een interactieve kindervoorstelling op de planning in theater De Glasbak", vertelt Joke. "Een stuk over een slechte tovenaar die er niks van bakt. Daarom worden er audities gehouden voor een nieuwe tovenaar en de kinderen in het publiek worden daar actief bij betrokken."
De stichting heeft er een hele kluif aan om alles rond te krijgen voor het verwezenlijken van hun plannen. "We hebben talloze gesprekken gevoerd met diverse partijen om bijvoorbeeld speellocaties, samenwerkingen, subsidies en sponsoring te regelen”, vertelt Martin. "Afgelopen week hebben we een zeer geslaagde avond georganiseerd voor de acteurs die de stukken gaan spelen. Die hebben er heel veel zin in, en wij ook!"
Sponsors en donateurs zijn meer dan welkom. Voor meer informatie, of voor aanmelding voor de nieuwsbrief, kan worden gemaild naar info@hetkleintheater.nl.

X