Het Bovengronds Erfgoed van Almere geëxposeerd

04 december 2018 05:00

BUITEN CENTRUM – In de nieuwe presentatie in Erfgoedhuis Almere ligt de focus op het begin van de New Town: Almere Haven. Wethouder Hilde van Garderen opende donderdag de expositie van het bovengronds erfgoed in Erfgoedhuis Almere aan het Baltimoreplein 112.


Architectuurhistoricus Jouke van der Werf, lid Commissie Welstand & Monumenten Almere en verbonden aan Stichting Polderblik, gaf als één van de samenstellers van de expositie een presentatie over het ontstaan van de gebouwde stad. De aanleg van de eerste kern startte in 1975. Aanleiding voor de aanleg van de meerkernige stad waren de stadsvernieuwing en de bevolkingsgroei in Amsterdam en ’t Gooi op te vangen. De ontwerpers, sociologen, planologen, bouwtechnici en verkeerskundigen die plannen maken voor de nieuwe stad hadden een belangrijk doel voor ogen: Almere moest een stad worden voor iedereen.
Erfgoedhuis Almere, voorheen Archeologiehuis Almere, exposeert sinds april 2016 diverse archeologische vondsten. Het is de plek om alles te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van Almere. Vanaf 2017 is de focus verbreed en heeft ook het bovengronds erfgoed, dat bestaat uit onder andere architectuur, stedenbouw en landschap, een plekje gekregen in Erfgoedhuis Almere. Het zijn onderwerpen die nu tastbaar worden in een permanente presentatie.
Meer informatie: www.almere.nl/erfgoedhuis.

Gerelateerd

X